Image default

Hatalmas bálnát mosott partra a víz az angol partoknál

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Hatalmas bálnát találtak holtan szörfösök egy angliai tengerparton – írja a BBC. A mintegy 16 méter hosszú közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus) tetemét kedden fedezték fel, azóta megkezdték a boncolását, hogy megállapítsák pusztulásának okát.

Az illetékes hatóságok csütörtökön kezdték meg az óriási test eltávolítását. Addig lezárták az érintett partszakaszt, és mindenkit arra kértek, hogy saját egészsége érdekében maradjon távol a helyszíntől. A bálna veszélyt jelent a hajókra, ha a dagály segítségével visszakerült volna a tengerbe, így remélik, hogy minél hamarabb sikerül elszállítaniuk – írja a 24.hu.

A közönséges barázdásbálnák a világ második legnagyobb állatai rögtön a kék bálnák (Balaenoptera musculus) után.

A szakértők szerint a partra sodródott példány egy nőstény volt, amely valószínűleg még nem érte el a felnőttkort, ezért volt „csupán” 16 méter hosszú.

A vízi emlős ránézésre nagyon soványnak, alultápláltnak tűnt, és parazitákat lehetett látni a testén.

Ezek a jelek arra utalnak, hogy az egyed beteg lehetett.

Pár napja egy bálnaborjú pusztult el egy műanyag léggömb miatt

Mint megírtuk, egy fiatal nőstény antillei csőrös bálnát mosott partra egy észak-karolinai tengerparton a víz. A tudósok később megállapították, hogy az állat halála emberi mulasztás miatt történt.

Október 30-án a strandolók jelentették, hogy az észak-karolinai Emerald Isle-ben egy bálna fekszik a sekély vízben. Amikor az Észak-Karolinai Állami Egyetem Tengeri Tudományok és Technológia Központjának (NCSU) szakértői a helyszínre érkeztek, a szervezet közleménye szerint már csak a bálnaborjú halálát tudták megállapítani.

A bálnát másnap az NCSU és más közeli egyetemek, köztük az Észak-Karolinai Egyetem(UNC)-Wilmington, a Duke Egyetem és az UNC-Chapel Hill hallgatói boncolás után megvizsgálták.

A borjú halálakor 3.2 m hosszú volt. A gyomrában talált tej alapján megállapították, hogy szoptatós borjú volt. A tej mellett egy „ötszögletű műanyag léggömböt is találtak” a bálna gyomrában. Ez „összegyűrődött és elzárta a gyomor-bélrendszerben a járatot”. A halál okaként ezt határozták meg.

Az NC State University Center azt tanácsolja, hogy távolítsák el a lufikból a gázokat, mielőtt kidobják őket, hogy elkerüljék, hogy „elszabaduljanak”. Ezáltal szükségtelen és tragikus veszélyt jelentsenek, ami miatt a vadon élő állatok idővel éhen halnak és elpusztulnak.

A antillei csőrös bálnák az NCSU szerint a csőrös bálnák kevésbé ismert faja, mivel társadalmi felépítésükről és történetükről „keveset tudunk”. A faj általában nem tartózkodik a partok közelében, mivel élőhelye az óceán kontinentális talapzata körül van. Életük nagy részét a víz alatt élik le.

A csőrös bálnák általában nagyméretű, mélyen merülő tengeri emlősökként ismertek.

Az NCSU szerint évente nagyjából 125 tengeri emlőst mos partra Észak-Karolina partjainál, köztük bálnákat, delfineket, disznódelfineket, fókákat és lamantinokat.

Az okok a természetes okoktól – mint például fertőző betegségek, paraziták és éhezés – az emberi beavatkozásokig, mint például „halászeszközökbe gabalyodás” és a műanyag lenyelése terjednek.

(Forrás: BBC/24.hu)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Két corgikölyköt kapott ajándékba Erzsébet királynő

magyarallatvedo

Társainak életét megmentő katonakutyát tüntettek + VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Szelfizni akaró turisták terelték a szakadékba a kiscsikót, mert minél jobb képet akartak készíteni

Erik