Image default

Barcogás, berregés és búgás a Körösvölgyi Állatparkban

A gímszarvasbika bőgési időszakát követően, újabb szaporodási időszak vette kezdetét a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvasi bemutatóhelyén, a Körösvölgyi Állatparkban.

Még alig csendesült el az Anna-liget Bátor, a gímszarvas bika rendszeres orgonálásától, az utódnemzés stafétáját máris átvette tőle a dámszarvas. A gímszarvassal ellentétben, a területet és nem háremet foglaló dámbika októbertől barcogásba fogott, mely udvarlási rítust, még novemberben is tapasztalhatjuk nála. A barcogás a teheneket csalogató, jellegzetes, gurgulázó torokhang ebben az időszakban többször hallható a dámszarvas kifutónál és megfigyelhetjük a jellegzetes barcogóteknőt is, melyet az Állatpark dámbikája foglalt magának, amelyben rendszeresen meghempergőzik.

Néhány kifutóval odébb, a muflonoknál is fölvirradt az üzekedés, azaz a berregés időszaka, mely nagyjából szintén október közepétől, november közepéig tart. Don Juhan, a Körösvölgyi Állatpark muflon kosa kivételesen szerencsés helyzetben van, valamirevaló ellenfél híján, szarvcsattogtató összecsapás nélkül nyerheti el jerkéi kegyeit.

A vaddisznók is novembertől búgnak, a kocák ilyenkor jellegzetes, a házi sertésektől is megszokott búgó hanggal jelzik, hogy készen állnak a párzásra.

Az őszi násztevékenységek időzítése nem véletlen, hiszen így az utódok a különböző vemhességi időket követően, pont az ideális tavaszi, kora nyári időszakra jöhetnek a világra.

Látogassanak el hozzánk állatfajaink őszi szerelmi időszakában is. A Körösvölgyi Állatpark az idén még az alábbi nyitva tartási rend szerint várja kedves vendégeit.

https://www.kmnp.hu/hu/nyitva-tartas-a-korosvolgyi-allatparkban

berregés
Fotó: Bencsik Antal Zsolt
búg
Fotó: Bencsik Antal Zsolt

Helyszín, érdeklődés, bejelentkezés

Körösvölgyi Állatpark
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
GPS koordináták: 46º 51’29.39” É 20º 31’ 31.57” K
Telefon: +36 30 475 1789
E-mail: korosvolgy@kmnp.hu


Kiemelt fotó: Urbancsok Éva

KAPCSOLÓDÓ

Ritka füleskuvik költött vércseládában

Viki

A Maros repülő ékkövei: a jégmadarak

Viki

Ritka vendégek – Kis lilikek a Körös-Maros Nemzeti Parkban

magyarallatvedo