Image default

Befogták a veszélyeztetett appennini barnamedvét, amely betört egy pékségbe – VIDEÓ

Befogták azt a veszélyeztetett appennini barnamedvét, amely betört egy pékségbe az olaszországi Abruzzo tartományban. Juan Carritót, ahogy a közép-olaszországi Roccaraso falujának lakói elnevezték, egy „problémás állatoknak fenntartott” intézménybe vitték.

A veszélyeztetett appennini alfajhoz tartozó barna medve december elején egy éjszaka betört egy pékségbe, és befalta a süteményeket. A kétéves medvét akkor befogták, nyugtatót kapott, majd Abruzzo, Lazio és Molise tartományok egy emberektől távol eső nemzeti parkjába került.

Az appennini barna medve súlyosan veszélyeztetett alfaj, az Appennini-hegység Abruzzo, Lazio és Molise tartományait átszelő erdeiben él. Az alfajt a kihalás fenyegeti. Az elmúlt 25 évben a populáció megfogyatkozott, 63 százalékuk orvvadászat áldozata lett, vagy járművek ütötték el.

A kószáló medve az elengedése után egy héttel visszatért Roccaraso síközpontba, ahol lefilmezték, amint a hóban egy rá támadó, harapdáló, ugató kutyát ráz le magáról.

Juan Carritót az elmúlt két évben többször is látták, amint az utcákon járkál és szökőkutakból iszik. Nemrég a vasútállomás közelében vették észre, múlt vasárnap délután pedig csalival, valamint egy medvék befogására használt, úgynevezett csőcsapdával befogták.

Altató injekciót kapott, majd a Chieti megyei Palena medverezervátumba szállították. A rendőrség azt mondta, noha nehéz döntés volt, mégis be kellett fogni „magabiztos” viselkedése miatt, saját épsége érdekében.

“A beavatkozásra szükség volt, hogy a medvét megvédjük, távol tartsuk a veszélyes helyzetektől, és attól a környezettől, ahol túl régóta szinte csakis hulladékot evett” – mondta Lucio Zazzara, az appenini barna medvéknek otthont adó Maiella nemzeti park elnöke. A Palena rezervátumban – ahol várhatóan csak átmenetileg lesz – Juan Carritót éjjel-nappal figyelemmel kísérik.

„Az a legfontosabb, hogy a vadonba való visszatérését segítsük” – tette hozzá Zazzara.

Több mint hatszázan írták alá a medve befogása ellen tiltakozó petíciót. „Juan Carrito sose bántott senkit” – mondta Luii Liberatore helyi lakos, aki a kérelmet elindította.

(Forrás: MTI, Fotó: Pixabay)

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Cicák és a karácsonyfa: lehetetlen küldetés – VIDEÓ

Marci

Leszúrta kutyáit, hogy megmentse egyéves kislánya életét – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Négyszáz kutyát loptak el az elmúlt hónapokban, már Budapestre is járnak

Marci