Image default

Hamarosan elhagyhatják a karantént a Fővárosi Állatkert pelikánjai

December közepén karanténba kellett helyezni a pelikánokat és néhány más madarat is a Fővárosi Állatkertben, hogy védekezzenek a madárinfluenza ellen. A karantén el is érte célját, és néhány hét múlva az állatok újra visszakerülhetnek eredeti helyükre.

Decemberben két elpusztult pelikánból a magas patogenitású madárinfluenzáért felelős, H5N1 altípusba tartozó vírus jelenlétét mutatták ki. A vírust, amelyet elsősorban a vadon élő, vonuló vízimadarak terjesztenek, minden valószínűség szerint az állatkerti Nagy-tóra látogató vadmadarak hozhatták be az Állatkertbe (ahogyan ez az elmúlt időszakban világszerte több más állatkertben is előfordult).

Az illetékes hatóságokkal együttműködve az összes pelikánt, vagyis 57 állatot, valamint 46 további, más fajhoz tartozó madarat helyeztek karanténba. Őket később egyenként megvizsgálták, de végül minden minta tesztje negatív lett, így a gyors intézkedéssel sikerült a vírus belső terjedését megállítani. Az állatokat azonban ezt követően még nem helyezték vissza, mert közben lépéseket kellett tenni a megelőző vakcinázás érdekében. Az első oltást már meg is kapták az állatok, a második után pedig, immár a madárinfluenza elleni védettséggel, visszahelyezhetik őket korábbi bemutatóhelyükre.

(Forrás, Fotó: Zoobudapest)

magyarallatvvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Hatalmas aligátorteknős került elő a mogyoródi horgásztóból

magyarallatvedo

Nem bír magával: rendszeresen visszatér az elefánt egy kis nasira

magyarallatvedo

Amerikában őshonos madár tévedt Baranyába

Marci