Image default

Bezárt máramarosi bányából kiömlött tisztítatlan bányavíz okozta az észak-erdélyi folyószennyezést

Egy állami bányavállalat bezárt tárnáiból ömlött bányavíz a Lápos folyóba Máramaros megyében, innen jutott nehézfémszennyezés a Szamoson keresztül Magyarországra – tudta meg a Krónika Online csütörtökön a hatóságoktól.

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltségénél a Kórnia Online-t arról tájékoztatta, hogy a szerdán lehullt számottevő csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyóvizek. Ennek nyomán a Nagybánya közeli Miszbánya térségében elárasztották a Câmpurele bánya bezárt tárnáit, emiatt jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Lápos folyóba.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Lápos Nagybánya alatt ömlik a Szamosba, amely ugyancsak szennyeződött a nehézfémeket tartalmazó bányavízzel, amely aztán Magyarországig is eljutott.[/perfectpullquote]

A Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei munkatársai szerdán vízmintát vettek a helyszínen, ugyanakkor az intézmény ellenőrei felmérik a baleset következményeit. Cristina Vădan, a kolozsvári központú vízügyi igazgatóság sajtóosztályának munkatársa csütörtökön a Krónikának elmondta, még nem születtek meg a laboratóriumi vizsgálat eredményei, ezek a nap folyamán várhatóak, újabb információkkal is később szolgálnak.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Magyarországra ugyanakkor már átjutott a nehézfémszennyezés. [/perfectpullquote]

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t arról tájékoztatta: a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti. A közlemény szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre. Hoízátették, a mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán jelentette, hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából. Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Akkor azt írták, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

Egyébként a Câmpurele bánya a Conversmin Rt. állami vállalathoz tartozik, amelynek kizárólagos részvényese a bukaresti gazdasági minisztérium. Ez a társaság felel azoknak a romániai bányáknak a bezárásáért és környezetbaráttá tételéért, ahol felfüggesztették vagy megszüntették a kitermelést. Egyébként a mostanihoz hasonló baleset történt ugyanebben a máramarosi térségben 2003 áprilisában, amikor ugyancsak nagy mennyiségű bányavíz ömlött a Vörös-patakba és a Láposbánya-patakba, onnan pedig a Lápos és a Szamos folyókba. A román katasztrófavédelmi felügyelőség akkor azt közölte, hogy „a víz minősége megmaradt a magas vízállásra jellemző megszokott sajátos értékek között”.

kronikaonline.ro nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: Facebook/Apele Române/videóból

KAPCSOLÓDÓ

Medvecsalád látogatta meg az egyik maroshévízi strandot

Viki

Szalma és széna égett, egy kutya elpusztult

magyarallatvedo

Fedett nyomozás buktatta le a brutális csincsillatenyésztőket

Eszti_mav