Image default

Először sikerült megörökíteni egy borneói ködfoltos párducot a kölykeivel!

Először sikerült megörökíteni egy borneói ködfoltos párducot a kölykeivel! A WWF szerint az élőhelyek elvesztése miatt az állomány az elmúlt években harmadára csökkenhetett és a faj vörös listás.

Első alkalommal sikerült videót készíteni a veszélyeztetett borneói ködfoltos párduc egy családjáról – írja a Live Science forrásait idézve a 24.hu. A felvétel az indonéziai Borneó egyik erdejében készült.

Mint a cikkben írják, a Tanjung Puting Nemzeti Parkban elhelyezett kameracsapdák egy nőstényt és két fiatal kölykét rögzítették. A felvételek arra utalnak, hogy a populáció még mindig szaporodik. A kamerákat az Orangutan Foundation természetvédelmi szervezet munkatársai helyezték ki, hogy dokumentálják a területen élő állatfajokat.

A csapat április 9-én fedezte fel a példátlan videót – osztotta meg a 24.hu.

Bár a térségben korábban megfigyeltek már borneói ködfoltos párducokat, ez volt az első alkalom, amikor egy családot együtt filmeztek le.

A borneói ködfoltos párducnak két alfaja él, az egyik Borneó, a másik Szumátra szigetén. Ezen állat igen fürge erdei vadász, amely főként majmokat, macskaféléket és rágcsálókat fogyaszt, és a lombkoronában is képes gyorsan mozogni. Rugalmas ízületeinek köszönhetően a bokája 180 fokban tud elfordulni, így fejjel lefelé is képes leereszkedni a fákról.

Anxious Yoga Perdana, az Orangutan Foundation munkatársa szerint a borneói ködfoltos párduc a sziget legnagyobb őshonos ragadozója, ezért kulcsszerepet játszik a helyi ökoszisztéma fenntartásában. Éjszakai természete miatt az állatról viszonylag keveset tudni, de feltételezhető, hogy egész évben szaporodik, és kétévesen válik ivaréretté – jegyezte meg a 24.hu.

Az orvvadászat és az élőhelyek pusztulása miatt azonban kevés egyed éri meg az ivarérettséget. Borneóban az egész világon az egyik legnagyobb az erdőirtás mértéke, a WWF szerint az élőhelyek elvesztése miatt az állomány az elmúlt években harmadára csökkenhetett. A faj sebezhetőként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján, az új videó viszont reményt ad, hogy még mindig sikeresen szaporodik a vadonban.

(Forrás: 24.hu/ Live Science, Fotó: Flickr-illusztráció)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Továbbra is szabadon kószálhat a fekete párduc, most itt látták

Eszti_mav

Bemutatták a leopárd bébit a nagyközönségnek

Eszti_mav

Valóban Fekete párducot láthattak Kiskunhalason

magyarallatvedo