Image default

Közel 5200 új állatfajt fedeztek fel egy robot segítségével a Csendes-óceán mélyén!

Közel 5200 új állatfajt fedeztek fel egy robot segítségével a Csendes-óceán mélyén!

Egy távirányítású robot segítségével térképezték fel a kutatók a Csendes-óceán azon térségét, ahol úgy vélik, rengeteg különös állatfaj él a víz mélyén – közölte a HVG.

Új fajok egész sorát fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport a Csendes-óceán mélyén, a Clarion-Clippertonne zónában – számolt be róla a Science Alert. Mint írják, a Mexikó és Hawaii közötti térségben, 3500 és 5500 méter közötti mélységben olyan állatokra bukkantak, amelyeket az ember még sosem láthatott. Thomas Dahlgren, a Göteborgi Egyetem tengerökológusa szerint mindez abból a szempontból nem meglepő, hogy az óceán mélye a Föld legkevésbé ismert és feltérképezett része. Így rengeteg meglepetés várja a tudósokat odalent.

Egy bizonyos ponton túl az óceán rendkívül barátságtalan hellyé válik az ember számára. A víz súlya óriási nyomást jelent, a napfény pedig már nem tud mélyebbre hatolni. Emiatt nemcsak sötét van a tengerfenéken, de a hőmérséklet alig van fagypont felett – jegyzi meg a HVG.

Hihetetlen élőlényekre bukkantak

A kutatók egy távolról irányítható brit robotot küldtek le a mélységbe. A tengerfenéken élő állatok a magasabb régiókból származó szerves anyagokat fogyasztják, valamint azokat az állati tetemeket, amelyek végül a tengerfenéken állnak meg.

A szakemberek összesen 5142 új fajt azonosítottak.

Az egyik állat, amire a tudósok a mélyben bukkantak az Elpidiidae családhoz tartozó tengeri uborka, ami az unicumber nevet kapta.

A rover által rögzített képen jól látni, hogy az állat átlátszó, így jól kivehető az emésztőrendszere. A hosszú farkát minden bizonnyal úszásra használja. Dahlgren szerint ez volt a legnagyobb állat, amit az expedíción találtak – osztotta meg a portál.

De találtak a mélyben egy eddig soha nem látott üvegszivacsot is, ami úgy néz ki, mint egy rózsaszín pohár, és akár 15 ezer évig is élhet.


Aztán ott volt még az Elpidiidae család egy másik tagja, amit a tudósok csak tengeri malacként emlegetnek (nem összekeverendő a tengerimalacokkal). Ez az állat apró, tömzsi rózsaszín lábakkal közlekedik.

A tudósok a jövőben szeretnének többet megtudni ezekről az állatokról, azok ugyanis a Földnek kizárólag csak ezen a területén élnek. Emiatt viszont veszélyben is van az életük. A területet ugyanis mélytengeri bányászatra is használják, így félő, hogy azelőtt kipusztulnak, mielőtt az emberiség megismerhetné őket.

(Forrás: HVG, Fotók: SMARTEX/NHM/NOC)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Száznál is több új fajt fedeztek fel a kutatók Új-Zélandnál

Erik

Két új tarantulafajt fedeztek fel Dél-Amerikában, de sajnos hamarosan kipusztulhatnak

Erik

Furcsa külsejű, “punk” bogarat fedeztek fel Ausztráliában

Erik