Image default

Fantasztikus hír! Új madárfaj fészkel a Hortobágyi-halastavon

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság örömmel jelentette be, hogy idén először sikerült regisztrálni a bütykös ásólúd (Tadorna tadorna) fészkelését a Hortobágyi-halastavi bemutatóterületen. Ez a ritka és védett madárfaj négy évtizede még csak ritka kóborlóként, átvonulóként jelent meg Magyarországon. Úgy tudni, csupán 1996-ban dokumentálták az első fészkelését.

Igazi ornitológiai szenzáció

Azóta a bütykös ásólúd egyre több helyen telepedett meg. Az utóbbi években a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai több közeli vizes élőhelyen is tapasztalták fészkelésüket. Azonban a bemutatóterületen most először nevelkedik egy fészekalj, ahol

a pár jelenleg hét fiókáját gondozza egy élőhelyrekonstrukciós területen.

Aki mostanában távcsővel a nyakában kisétál a Hortobágyi-halastavi tanösvényre, kis szerencsével megpillanthatja a cseperedő bütykös ásólúd fiókákat és szüleiket is, valamint sok más érdekes madárfajt is megfigyelhet. Ez az esemény újabb bizonyítéka annak, hogy

a nemzeti park élőhelyrekonstrukciós munkái sikeresek és hozzájárulnak a biodiverzitás növeléséhez.

A bütykös ásólúdról

A madárfaj főként nyugat-európai lapos tengerpartok, torkolatok közelében, illetve Ázsiában sós, félsós sztyeppi tavaknál és mocsaraknál költ. Nevét a gácsérok jellegzetes csőréről és fészkelési szokásáról kapta, mivel előszeretettel fészkel talajban lévő üregekbe, például róka vagy nyúl által ásott üregekbe.

A bütykös ásólúd fészkelésének regisztrálása nemcsak tudományos szempontból jelentős, hanem a természetvédelmi erőfeszítések sikerét is tükrözi, amelyet a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága és munkatársai végeznek. Egyben igazolja azt is, hogy minden egyes természetvédelemért tett erőfeszítés számít.

Magyar Állatvédelem, fotók: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook oldala

KAPCSOLÓDÓ

Hatalmas seregben érkeznek a darvak a Hortobágyra

Erik

Sikerült lencsevégre kapni a Hortobágyi Nemzeti Park rejtélyes lakóját

Marci

Orvvadászok mészárolták le kíméletlenül a hortobágyi vadludakat

Eszti_mav