Image default

Babszem méretű cickányokat mentett a Fehér Holló!

Babszem méretű cickányokat mentett a Fehér Holló! Mindig hatalmas kihívás az ilyen apróságok életben tartása. 

Amikor a telefon végén meghalljuk, hogy kis cickányokat találtak, mindig görcsbe áll a gyomrunk. Ugyanis az életben tartásuk nagyon nem könnyű – osztotta meg közösségi oldalán a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont.

Mint megjegyezték, ebben a szezonban eddig öt kicsi érkezett, és sajnos csak kettőt tudtunk szabadon engedni. Minél kisebb korban érkeznek, esetlegesen pluszban még sérüléssel is, annál nagyobb a küzdelem – hívták fel a figyelmet.

A két kicsi, aki több mint 1 hete érkezett a Mentőközpontba és szerencsére akkora volt, hogy a tápszer mellett már rovarokat is fogyasztottak. Kicsit erősítették őket és szombaton elengedték a két kis cickányt a rezervátum területén.

Hatalmas kihívás előtt a Fehér Holló Alapítvány: újszülött cickányok életéért küzdenek!

Meglepő történetet tett közzé közösségi oldalán április elején a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont. Mint írták, először azt hitték, hogy  valami rossz április elsejei tréfval keresik meg őket, de nem!

Megjegyzik, hogy sajnos a szélsőséges időjárás miatt már megjelentek a nem is olyan kicsi cickányok, akiknek – normális körülmények között – jóval később kellene megszületniük. “De hát ki mondja meg, hogy mi itt a normális?” – kérdezik.

A nagy találkozásig reménykedtünk, majd elképedve láttuk, hogy a bejelentőnek igaza volt: valóban csukott szemű cickányokat talált. Az ő felnevelésük nem egyszerű, ám mi már többször sikerrel jártunk és több mentettet is sikerült visszaengednünk a természetbe. Csak addig tartson ki az ember orra! Ők ugyanis nem éppen a szagtalan állatok csoportját erősítik… ” – jegyezték meg. Mi pedig nagyon szorítunk, hogy sikerrel járjanak, és feécseperedjenek az apró cickányok, hiszen minden állat élete számít!

A mezei cickány

Magyarországon az egész országban előfordulnak a cickányok, az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon a  leggyakoribbak. Bundájuk hátukon szürkésbarna, hasukon szürkésfehér. Fejük megnyúlt, pofájuk hegyes, bajuszszőreik hosszúak, orruk állandó mozgásban van. A cickányok szemeik kicsik, füleik alig emelkednek ki a bundájukból.

A mezei cickány testhossza 6,4-8,7 cm, farokhossza 2,9-4,6 cm, testmagassága 1,2-1,3 cm. Testtömege 6-13 gramm.

A mezei cickány a talajban és a talajfelszínen élő gerinctelenekkel táplálkozik. Étrendjét elsősorban földigiliszták, bársonylegyek lárvái, ikerszelvényesek, csigák és különféle rovarok alkotják. Növényi részeket szinte egyáltalán nem fogyaszt. Elhullott állatok maradványait is megeheti.

A cickányok anyagcseréje testméretükkel fordítottan arányos. Minél kisebb egy állat, testfelülete a tömegéhez képest annál nagyobb, és így hővesztesége is nagyobb, ezért állandó kalóriafelvételre van szüksége. A cickányok éjszaka és nappal is aktív állatok, hiszen naponta testsúlyuk kétszeresének megfelelő táplálékot kell felvenniük. Ha nem találnak elég táplálékot, sajátságos merev állapotba jutnak. Ez a merev állapot mesterségesen is előidézhető a takarmány megvonásával.

Inkább éjszaka aktív. Általában felszín alatti járataiban mozog, tápláléka egy részét is itt szedi össze. Nem alszik téli álmot, ilyenkor a hó alatti járataiban kutat élelem után.

(Forrás: Fehér Holló Vadmentő Alapítvány és Természetvédelmi Mentőközpont)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Fiatal lányok mentették meg a fészekből kipottyant rigó fiókák életét

Erik

Ettől elolvadsz: Tündéri kis ördögöt mentettek Felsőörsnél

Viki

Otthonra talált Turbó, a háromlábú mentett mókus

magyarallatvedo