Image default

Vallási rituálé miatt akartak kecskéket áldozni, a rendőrség elfogta őket

A rendőrség hétfőn őrizetbe vett 13 zsidó fiatalt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kecskéket próbáltak becsempészni a jeruzsálemi Templom-hegyre. Az ősi zsidó hagyományoknak megfelelően akarták feláldozni az állatokat a pészah tiszteletére.

A gyanúsítottakat, akik mindannyian 13 és 21 év közöttiek voltak, kecskékkel a birtokukban fogták el. Az egyik kecskét egy babakocsiba, a másikat pedig egy bevásárlótáskába rejtették – áll a rendőrség közleményében, melyet a Times of Israel szemlézett.

A zsidó vallási fanatikusokat egy jeruzsálemi rendőrőrsre vitték, ahol a közrend megzavarásának gyanúja miatt indítottak vizsgálatot.

A kecskéket szerencsére elkobozták és a szükséges állatorvosi kezelésre szállították.

“Az izraeli rendőrség Jeruzsálemben és minden szektorban más biztonsági szervekkel együtt, nyíltan és burkoltan is fellép minden olyan személy ellen, aki megpróbálja felborítani a rendet, és a törvényekkel és a jeruzsálemi szent helyeken fennálló szokásokkal ellentétesen cselekszik” – közölte a rendőrség.

A közlemény szerint az elmúlt napokban olyan kiadványok keringtek, amelyek célja, hogy szélsőséges zsidó elemeket bátorítsanak arra, hogy eljussanak a Templom-hegyre és állati áldozatokat mutassanak be.

Az elmúlt években a zsidó vallási csoportok egyre inkább arra törekedtek, hogy pészahkor áldozatot mutassanak be a jeruzsálemi szent helyen. A “Visszatérés a hegyre” csoport minden évben kérvényezi a rituálé végrehajtását, de a hatóságok többször is elutasítják. A legtöbb izraeli biztonsági tisztviselő úgy véli, hogy ez a vallási hely status quojának jelentős megváltoztatását jelentené, és heves ellenérzéseket váltana ki a térségben.

Hasonló incidensek tavaly is előfordultak a pészah előtt

“Felszólítjuk a lakosságot, hogy ne adjanak teret azoknak a szélsőséges elemeknek, akik a törvény és a rend megsértésére próbálnak vagy hívnak fel” – közölte a rendőrség. “A Templom-hegyen és más jeruzsálemi szent helyeken fennálló gyakorlatot továbbra is mindenkor megőrizzük, és nem engedjük, hogy szélsőségesek és bűnözők ezt megsértsék”.

A fő zsidó vezetők elutasítják a bibliai áldozati rituálé bemutatását a Templom-hegyen

A muszlimok évtizedek óta azzal vádolják Izraelt, hogy a Templom-hegy elfoglalását vagy az al-Aksza mecset, az iszlám harmadik legszentebb helyének lerombolását tervezi, amely azon a hegyen épült, ahol a bibliai templomok álltak.

Izrael visszautasítja a vádakat és fenntartja a status quo-t, amely szerint a zsidók – számos korlátozás mellett és csak korlátozott órákban – látogathatják a templomot, de nem imádkozhatnak ott.

Times of Israel – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Vallássértő nevük miatt kell átnevezni két oroszlánt egy indiai állatkertben!

Erik