Image default

Csak a klímaváltozás féken tartásával képzelhető el a gazdag hazai élővilág megóvása

Ahhoz, hogy a Föld jelenlegi élő rendszereit és ezen alapuló civilizációnkat meg tudjuk menteni, az elkövetkező 10-15 évben két egymással összefüggő válsággal kell megküzdenünk: az ökológiai és a klímaválsággal – mutat rá a Greenpeace közleménye.

Magyarország a klímaváltozás szempontjából Európa legsérülékenyebb régiójának része, így a globális felmelegedés különösen sújtja. Ezt bizonyítja, hogy a korábban 2050-re jósolt, a 100 évvel ezelőtti éves középhőmérséklethez képest 1,4-1,9 fokos emelkedést már 2010-re elértük. A felmelegedés mellett a másik aggasztó változás az éves csapadékmennyiség jelentős csökkenése – olvasható a környezetvédelmi szervezet blogbejegyzésében.

Magyarország élővilága rendkívül gazdag. Elsősorban kis kiterjedésű, mozaikos élőhelyek alkotják, amelyekben sok olyan faj él, amely sehol máshol a világban nem fordul elő.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha nem történik gyors és hatékony változtatás a hazai víz-, mező- és erdőgazdálkodásban, akkor 2050-re az ország közel kétharmada száraz sztyeppévé válhat, olyanná, mint például Törökország száraz területei.[/perfectpullquote]

Nemcsak a fenyők tűnnek el, hanem bükköseink és a gyertyános tölgyeseink is, egyedül a szárazságot jobban tűrő tölgyeseink maradnak majd meg. Ha eltűnnek az erdeink, velük veszítjük el a bennük élő összes állatot és növényt is. Kiszáradnak vizes élőhelyeink is, és magukkal viszik az általuk éltetett fajokat, de súlyos bajban lesznek a Kárpát-medencén átvonuló, itt táplálkozó madarak tömegei is.

A ma ismert fajok több mint háromnegyede gerinctelen állat, többségük rovar és más ízeltlábú. Létük alapvetően meghatározza a természetes és a mezőgazdasági területek működését. Ezeket is súlyosan érinti majd a klímaváltozás.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Sok faj eltűnhet, a természet azonban nem hagy üres foltokat.[/perfectpullquote]

Jön helyettük majd más, délebbről, olyanok, amelyek jobban tűrik a meleget és a szárazságot is. A klímaváltozás hatására az elmúlt évtizedekben több olyan rovarfaj is megjelent, amelyek jelentős kárt okoznak őshonos vadon élő növényeinkben, és mezőgazdasági haszonnövényeinkben. De a betegségeket terjesztő szúnyogok megjelenésétől is lehet tartani.

Ha nem lépünk fel határozottan a klímaváltozás megfékezése ellen, akkor a következő kép rajzolódik ki a jövőnkről: egy kiszáradó, helyenként már elsivatagosodó ország, amely nem fogja tudni táplálékkal ellátni lakosságát – figyelmeztet a Greenpeace.

Greenpeace, Élő bolygónk nyomán magyarallatvedelem.hu, Fotó: shutterstock.com

KAPCSOLÓDÓ

Vándormadarak lehetnek a növények segítői az éghajlatváltozásban

Marci

A klímaváltozás reménytelen kihívás elé állítja az erdeinket

magyarallatvedo

Kétségbeesésükben már műanyagot esznek a klímaváltozás miatt éhező jegesmedvék

Eszti_mav