Image default

Csonttöréses fehér gólya életéért küzd a Madárdoki!

Csonttöréses fehér gólya életéért küzd a Madárdoki! A műtéten már átesett a madár, jó esély van afelépülésére! 

Hortobágyon, Dr. Déri János állatorvos vezetésével a Madárkórház Alapítvány az országban egyedül álló kórházat működtet hosszú évek óta. Az intézmény az egész ország területéről beérkező, sérült, beteg, vadmadarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 2500-3000 beteg közül 35-40 % visszakerül a természetbe.

Most éppen egy fehér gólyát kellett megmenteni! “Ő Cukorfalat. A napokban érkezett a Nyírségből felkarcsont-töréssel… ” – írták közösségi oldalukon.

A műtéten már átesett, már csak némi gondoskodás, aztán repülhet is! – bizakodik a Madárdoki!

Fiatal fekete gólyát is mentettek pár napja

Fiatal fekete gólya életét mentették meg a Madárkórházban. Mivel fiatal madárról van szó, így ebben az évben még biztosan nem fog költeni, de eredeti élőhelyét már megtalálta – számolt be portálunk róla.

A fehér gólyát szinte minden magyar ember ismeri a mesékből és az életből is, hiszen a lakott területek madara – kezdi bejegyzését a Hortobágyi Madárpark. Mint írják, nem véletlen, hogy ilyen sok egyed kerül be hozzánk, mivel „velünk él”, könnyű rátalálni. Van egy „testvére” viszont, a fekete gólya,

AMI RITKÁBB ÉS SOKKAL REJTŐZKÖDŐBB IS, HAZAI FÉSZKELŐ ÁLLOMÁNYA MINDÖSSZE 200-250 PÁRRA TEHETŐ.

A fekete gólya legkedveltebb élőhelyei a csendes vízfolyásokkal, tavakkal váltakozó erdős területek, melyekből nem hiányoznak az idős hagyásfák, vagy az egykor legeltetett erdőkből visszamaradt öreg kocsányos tölgyek. Síkvidéken legtipikusabb fészkelőhelyei a fiatal fák sűrűjében megbújó évszázados kocsányos tölgyek.

Madárkórházba bekerült fiatal példányt március idusán engedték szabadon, előtte kapott egy színes gyűrűt, aminek köszönhetően megtudják különböztetni majd fajtársaitól.

A madarat szabadon engedése után többször is sikerült már megfigyelni elengedési helyétől délre és nyugatra a Hortobágy folyó mentén. Mivel fiatal madárról van szó, így ebben az évben még biztosan nem fog költeni, de eredeti élőhelyét már megtalálta. (A képen Radnai Míra Júlia látható, a gólyát meggyűrűző madarász a Madárkórházban.) – írta a Madárkórház.

Veszélyben a fekete gólyák

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Tavalyi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, hogy veszélyben vannak a fekete gólyák hazánkban. A fekete gólyák tavalyi költése rosszul sikerült az időjárás, illetve a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt. Magyarországon 200-250 pár fekete gólya fészkel, és a nagyon erős aszály már a tél folyamán éreztette hatását.

(Forrás: Hortobágyi Madárpark)

Magyar Állatvédelem