Image default

Megérkeztek a vörös gémek a Duna-Drávához

Megérkeztek a vörös gémek a Duna-Drávához! A telet a Szaharán túl töltötték, így több mint 5000 km-et utaztak hazáig! 

 

A vörös gém (Ardea purpurea) hosszútávú vonuló madár, afrikai telelőterületeiről március végén, április elején, de gyakran késő májusban, sőt június elején is érkezhetnek vissza, így fészkelése hosszan elnyúlhat a nyárban – írja honlapján a Duna-Dráva Nemzeti Park. 

A telet a Szaharán túli Nyugat-Afrikában tölti, amit egy hazánkban gyűrűzött, több mint 5000 km utazás után Elefántcsontpart területén megkerült példány is bizonyít. A vörös gém nevét fekete csíkokkal tarkított, meghosszabbodott, repülés közben is jól látható vörösesbarna nyaki dísztollairól, illetve gesztenyeszínű begyéről kapta – írja a nemzeti park.

Nagyobb testű szürke gém rokonánál kecsesebb. Feje és nyaka karcsúbb és kígyószerűbb, a lábujjai pedig sokkal hosszabbak. A gémekre jellemzően a középső lábujj körme fogazott, amellyel dísztollait tudja fésülni. Hosszú lábujjai élőhelyére utalnak, amelyek elsősorban a zavartalan sűrű vízinövényzettel benőtt nagyobb kiterjedésű mocsarak, halastavak öreg gyékényes nádasai. Hosszú lábujjaival könnyedén tud járni a lebegő növényzeten, a nap nagy részét a sekély vízben mozdulatlanul állva tölti zsákmányállataira várva.

Táplálékát elsősorban vízi rovarok, kisebb testű halak és kétéltűek alkotják. Titokzatos félénk madár, kevesebb időt tölt a szabadban, mint a szürke gém, és hajlamos a nádasban feltűnés nélkül megbújni. Költeni kizárólag kiterjedt, zavartalan, több évtizede nem aratott, vízben álló öreg avas nádasban tud. Fészkét magasan félbetört avas nádszálakra építi, amit a friss zöld nád idővel körbenő. Fészke alatt egyéb vízimadarak fészkelhetnek, mint például a tőkés réce, a cigányréce, vagy a kis vöcsök.

Magyarországon kisszámú fészkelő.

Európai állománya csökken

A vizes élőhelyek lecsapolása, az intenzív nádhasznosítás, a vaddisznók fészekpusztítása, a telelőterületen és a vándorlása során, a megállóhelyeken előforduló romló körülmények miatt

veszélyeztetett, európai állománya csökken.

A Pacsmagi-tavak vízimadár élőhelyre az első vörös gém párok már megérkeztek, itt ritka, de rendszeres költő faj. A vörös gém hazánkban 1954 óta védett, jelenlegi státusza fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

(Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park, Szöveg és fotó: Kováts László)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Számtalan fiókát nevelt már fel hazánk legidősebb fekete gólyája

Erik

Van olyan hely Magyarországon, ahol kétszázötven denevér is téli álmát alussza

Eszti_mav

Sikeres a drávaszentesi mocsár vízpótlása: több mint 200 daru éjszakázik a vízlelőhelyen

Marci