Image default

Szofi és Macus szerelme újra beérett: megvan az első tojás a dömsödi gólyafészekben!

Szofi és Macus szerelme újra beérett: megvan az első tojás a dömsödi gólyafészekben! Ilyen az igazi szerelem: hetedik éve tér vissza a sérült Macushoz Szofi, a gólyalány! Macus nem tud Afrikába repülni teleleni, de párja Szofi minden évben hűségesen visszatér hozzá!

Sokszínű vidék szívmelengető történetetét néhány napja közöltük mi is a gólyapárról, akik külön töltik a telelési időszakot, de minden évben újra visszatérnek egymáshoz. Mint írtuk, 2016 áprilisában lőtt sebbel került a dömösi Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpontba egy fehér gólya, akinek Márton András, a mentőközpont tulajdonosa és vezetője a Macus nevet adta.

Macus a rehabilitációja után nem vonult el telelni, mert sérülése maradandónak bizonyult: azóta sem tud repülni. Márton András 2017 kora tavaszán készített egy fészekállványt a madárnak, és még az év áprilisának közepén megérkezett Macushoz Szofi, a tojó.

ABBAN AZ ÉVBEN NÉGY FIÓKÁT HOZOTT A GÓLYASZERELEM.

Azóta Szofi minden év nyarának végén elrepül Afrikába, tavasszal pedig visszatér párjához, Macushoz. Szofi 2023. március 23-án hatodszor is landolt hosszú vándorútja után a dömösi fészekben, majd nyár végén annak rendje módja szerint elrepült Afrikába – írták.

Szofi immár hetedik alkalommal tért vissza Macushoz, 2024. március 22-én 15 óra 40 perckor érkezett meg a dömösi fészekhez.

FACEBOOK / BIRDMANIA – MADÁRPARK ÉS TERMÉSZETVÉDELMI-MENTŐKÖZPONT

Nagyon aggódtunk, mert Szofi egy igencsak idős tojó. Nem számítottunk arra, hogy vissza tud jönni. A párja is csak “mérsékelten várta”, igazság szerint már egy másik, fiatal gólyának kezdett a napokban udvarolni. Ám Szofi megérkezett, így Panka úgy tűnik, pártában marad – mesélte Márton András a Sokszínű vidéknek.

A madármentő az is elmondta, látszik a madáron, hogy megviselte az út, legyengült állapoban van, de felerősítik. Reménykednek, hogy idén is lesz tojás és fióka a fészekben – mondták akkor!

Megvan az első tojás a fészekben!

Most pedig nagy eseménynek örülhetnek a gólyabarátok – írta a Bird Mania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont. Nem kellett sokat várni, hogy újra beteljesedjen Szofi és Macus szerelme! A madárbarátok álma valósággá vált, hiszen

2024. április 2-án éjjel megjött az első tojás a fészekbe.

A madármentők bejegyzéséből kiderült, bár Szofinak sokszor “fájt a feje”, azért dolgoztak az ügyön eleget. Az állatbarátok most abban reménykednek, hogy a tojásokból kis gólyák is kikelnek majd május 5. környékén – osztotta meg a Sokszínű Vidék.

A gólyapár élete webkamerán keresztül IDE KATTINTVA követhető élőben.

(Forrás és fotó: Sokszínű VidékBIRDMANIA – MADÁRPARK ÉS TERMÉSZETVÉDELMI-MENTŐKÖZPONT, Borítókép: csodalatosmagyarorszag)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hihetetlen szerelem: egymásba szeretett egy fehér és egy fekete gólya!

Erik