Image default

Egy új törvénytervezet miatt betilthatják a tacskó tenyésztését Németországban!

Egy új törvénytervezet miatt betilthatják a tacskó tenyésztését Németországban! A tervezet minden, az „eredeti farkastípustól” eltérő kutyafajta tenyésztését korlátozni kívánja.

Bár a tacskó tősgyökeres német kutyafajta, az állatvédelmi törvény tervezett szigorításával többek közt ezen rövid lábú, kis termetű, eredetileg munkavadászkutyaként tartott ebek tenyésztése is ellehetetlenülhet Németországban – írja  Propeller. 

A német Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium által benyújtott törvényjavaslat célja épp az, hogy a különféle szenvedést okozó tulajdonságok továbbörökítését (vagyis a kegyetlen és nemtörődöm módon történő szaporítást) megakadályozzák. Ilyen tulajdonság például a rövid láb, a szőrtelenség, a csontváz vagy a fogak rendellenességei. És a várható alacsony élettartam is. Emellett szabályoznák az állatok online kereskedelmét is – írja a 444.hu a New Yorker cikke alapján.

A tervezet egyes tenyésztők szerint olyan követelményeket támaszt, amelyek bizonyos kutyafajták – például a tacskók – tenyésztésének végét jelenthetik. Az alacsony élettartam miatt a német juhászok kerülhetnek veszélybe. A rövid láb a tacskókat érinti, de a beagle, a Jack Russell terrier és a törpe schnauzer tenyésztését is korlátozhatja ezen kritérium alapján a törvénytervezet. Ahogy a rövid orr az angol és a francia bulldogra és a mopszra is vonatkozhat.

A Német Kutyák Egyesületének (Verband für das Deutsche Hundewesen, V. D. H.) közleménye szerint a tervezet akár úgy is értelmezhető, mint ami

minden, az „eredeti farkastípustól” eltérő kutyafajta tenyésztését korlátozni kívánja.

„A törvénytervezetben felsorolt betegségek némelyike túl homályos és meghatározatlan” – mondta Leif Kopernik, a V.D.H. vezérigazgatója. „Akár túl kicsi, akár túl nagy, ha az állatvédelmi törvényt a jelenlegi formájában hajtanák végre, sok népszerű és egészséges kutyafajta tenyésztését tilthatják be.”

A törvénytervezet ellen indított petíciójukat már közel 25 ezren írták alá.

(Forrás: propeller.hu/444, Fotó: Adobe)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Állatszerető magyarok mentettek meg egy bajor mókusbabát

Viki

Hatalmas rajongótábora van az elbűvölően aranyos albínó tacskónak

Marci

Egyetlen napra ellepik a tacskók az ország egyik legszebb kastélyát

Eszti_mav