Image default

Drakula-papagáj olyan mint egy igazi horrorfilm kelléke, de szinte csak fügét eszik

A sörtefejű papagáj, amit Drakula-papagájnak is neveznek, gyönyörű, feltűnő tollazatáról könnyen felismerhető: míg a test nagy részét szürkésfekete tollak borítják, addig a hasi része skarlátvörös színben tündököl. Indonézia és Pápua Új-Guinea síkvidéki és hegyvidéki, felhőkbe burkolózó erdőségeiben él. A faj testhossza 46 cm, súlya akár 800 g is lehet. A magas fák koronájában gubbaszt, napozik. Szereti a vizet, ezért esőben szárnyait kifeszítve „fürdik” – írja a morzsafarm.

A papagájnak rémisztő hangja van, ezért is hívják Drakula-papagájnak. Úgy hangzik, mint egy durva kopogás vagy morgás. Repülés közben pedig gyakran éles, sikolyszerű hangot hallat.

A madár növényevő, szinte kizárólag néhány fügefajt fogyaszt, de alkalomadtán virágokat, nektárt, csigát, rovarokat is eszik. Egyike azon papagájoknak, amelyeknek az arca tollmentes, csupasz. Egyes szakértők szerint ez azért alakult így az evolúció során, hogy a gyümölcsvelő ne maszatolja össze a fején található tollakat. A faj sebezhető státuszú, egyedszáma folyamatosan csökken. A madarat a tollaiért vadásszák, és ráadásul az élőhelye is folyamatosan szűkül az emberi tevékenységnek „hála”. Másképp mondva: hosszabb ideig és jobb minőségű életet élnek a papagájok, ha nincsenek körülöttük emberek.

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

MME: jelentősen csökkent a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok száma

Marci

Mint egy jelenet a Sivatagi show-ból: berúgtak a madarak az erjedt bogyótól

magyarallatvedo

“Vezetni tanult” egy aranyhal egy különleges kísérlet során – VIDEÓVAL

magyarallatvedo