Image default

Három sajátja mellett nevel egy egerészölyv-fiókát egy dévaványai parlagi saspár!

Három sajátja mellett nevel egy egerészölyv-fiókát egy dévaványai parlagi saspár! Ez azért is rendkívüli jelenség, mert a parlagi sasok számára az egerészölyv egyébként zsákmányállatnak számít.

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén idén is azzal a ritka ténnyel szembesültek a szakemberek, hogy egy parlagi saspár a saját három fiókája mellett egy egerészölyv-fiókát is nevel – osztotta meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága.

Mint hangsúlyozzák, ez azért rendkívüli jelenség, mert a parlagi sasok számára az egerészölyv zsákmányállatnak számít.

A furcsa jelenségre néhány nappal ezelőtt derült fény, amikor a KMNPI munkatársai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembereivel együtt parlagi sas fiókákat gyűrűztek a szokásos mintaterületen. Tizenhét fészekhez látogattak el, s az egyikben nem kis meglepetés várta őket. A korábbi drónos ellenőrzések alapján tudták, hogy a fészekben három tojás volt. A gyűrűzés előtt ismét készítettek drónos felvételeket, ezeken azonban már négy fióka látszott – jegyzték meg.

De hogy történhetett?

Az egyik szakember felment a fészekhez és lehozta a négy sértetlen fiókát, melyek közül három parlagi sas volt, egy azonban egerészölyv. S hogy miként kerülhetett az idegen madár a fészekbe? A szülők minden bizonnyal tápláléknak szánták azt saját fiókáik számára. Hogy mégis életben maradt, ráadásul a parlagi sasok fel is nevelték, ahhoz nagyon sok speciális körülménynek kellett összejönnie. Ilyesmire ugyanis nagyon ritkán van példa. Olyannyira, hogy az MME által az elmúlt harminc évben elvégzett, mintegy tízezer fészekellenőrzés során mindössze hét alkalommal találtak élő egerészölyv fiókát parlagi sasok fészkében.

A parlagi sasfiókák már bizonyára nagyobbacskák lehettek, amikor valamelyik szülő táplálékul hozta nekik a szintén fejlettebb egerészölyv fiókát. Amikor ugyanis még picik a fiókáik, akkor a szülőmadarak apró darabokra szedik szét nekik a prédát. Később már egészben is odaadják nekik, hogy gyakoroljanak. Itt azonban valamilyen külső körülmény, hirtelen időjárás-változás, vagy egyéb zavarás történhetett, mert a szülők nem figyeltek arra, hogy utódaik megeszik-e a prédát. Szerencsés véletlen folytán az egerészölyv fióka sértetlenül került a fészekbe, így amikor később megéhezett, hangosan kérte a táplálékot. És itt jön a furcsaság: az egerészölyvek és a parlagi sasok fiókáinak táplálékkérő hangja a megtévesztésig hasonlít egymásra. A kinézetük is hasonló, bár az egerészölyvek mérete jóval kisebb. A parlagi sas szülők a kérést meghallották, s ugyanúgy kezdték etetni az idegen fiókát is – magyarázta a nemzeti park.

A történet további érdekessége nemcsak az, hogy Dévaványán már tavaly is történt egy ilyen eset, hanem az, hogy ráadásul idén is ugyanaz a parlagi saspár nevel egerészölyv fiókát. Csak a helyszínben történt változás, most ugyanis nem a tavalyi fészkükben költöttek, hanem egy másikban. Egyszerűen fészket cseréltek egy közelben költő, fiatalabb saspárral.

Az egerészölyv fióka szépen fejlett, s várhatóan már hamarosan elhagyja a fészket – írta az Igazgatóság.

(Forrás: KMNPI, Fotó: Szegedi Fruzsina)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Már több mint húszezer vadlúd állomásozik a Biharugrai-halastavakon

Marci

Megérkeztek az első havasi lilék Kardoskútra

Viki

Pirókból szürkék – látványos színváltozáson mennek keresztül a szürkemarha borjak

Marci