Image default

Egy indiai állatcsempész poggyászában fulladt meg a kengurubébi

Egy indiai állatcsempész poggyászában fulladt meg a kengurubébi – közölte a One Green Planet forrásait idézve a Prove.hu.

Egy indiai reptéren elfogott állatcsempész összesen 234 kisállatot tuszkolt műanyag tárolókba. Egy kiskenguru nem került ki élve a bőröndből, de a többiek is sokat szenvedtek a levegőhiánytól. Az indiai Kempegowda nemzetközi repülőtér vámtisztviselői valószínűleg kiszúrtak már egyet s mást az utazók poggyászaiban, de a közelmúltban még őket is megdöbbentette az, amire bukkantak.

Egy 32 éves állatcsempész férfi bőröndjét felnyitva ugyanis egy elpusztult kengurubébit találtak. Mellette pedig még 233 másik állatot is szállított – ahogy azt sejteni is lehet, mindet illegálisan. Voltak közöttük például teknősök, leguánok, kaméleonok és kígyók is.

A kisállatok műanyag tárolókban voltak, különböző mértékben ugyan, de mind szenvedtek. Őket a reptéri tisztviselők elkobozták, majd átadták az erdészeti hivatalnak, hogy megkaphassák a szükséges ellátást – írták.

“Megállapították, hogy az állatok mind fulladoztak a levegőhiánytól, és a kengurubébi sajnos bele is halt ebbe. Az erszényes mindössze néhány hónapos volt.”

A 32 éves állatcsempész gyanúsított Thaiföldről, Bangkokból érkezett Indiába az AirAsia járatával. Akkor állították meg, amikor megpróbálta elhagyni a repülőteret. Az állatcsempész azt állította, hogy nem volt tisztában azzal, hogy a bőröndjében élő állatokat szállít. A kihallgatása során ragaszkodott ahhoz a forgatókönyvhöz, hogy egyszerűen csak fogta az eredetileg csak hagyományos holmikkal megtöltött bőröndjét Bangkokban, és Bengaluruba repült, ott szembesült azzal, mi minden került a poggyászába.

A nyomozókat viszont nem győzte meg vallomásával, úgy határoztak, tovább vizsgálják az ügyet. A gyanúsítottat végül vadállat-kereskedelem vádjával letartóztatták.

Az állatcsempészet még mindig virágzik

Az illegális vadállat-kereskedelem világszerte hatalmas iparágnak számít. Pontos számokkal leírni a szektort természetesen törvénybe ütköző mivolta miatt lehetetlen. A TRAFFIC nevű, vadon élő állatok és növények kereskedelmét monitorozó, valamint a biológiai sokféleséget és a fenntartható fejlődést vizsgáló nonprofit szervezet becslései szerint mindenesetre az iparág évente 7 és 23 milliárd dollár közötti bevételt termel – írja a Prove.

A vadállat-kereskedelmet természetesen a kereslet táplálja, az iparág fennmaradását segíti többek között

  • az egzotikus háziállatok,
  • az olyan luxuscikkek, mint a prém vagy az elefántcsont,
  • a húsok és
  • a gyógyászati alapanyagok iránti igény.
Kígyókat, skorpiókat, gekkókat akart Bécsbe csempészni egy férfi 

Nemrég számoltunk be róla, hoigy a poggyászába rejtve próbált csaknem 90 hüllőt Etiópiából Ausztriába csempészni egy férfi, akit a bécsi repülőtéren tartóztattak fel a vámosok.

A három csomagba bezsúfolt 85 gekkó, két kígyó és két skorpió összértéke 47 ezer euró volt. Az 50 éves állatcsempész Addisz-Abebából repült Bécsbe, ahol a repülőtéren az elvámolnivaló nélkül utazók számára fenntartott folyosón keresztül akart távozni.

A vámosok mégis úgy döntöttek, megvizsgálják a csomagjait, amelyekben aztán a legnagyobb megdöbbenésükre fel hüllők sokaságát fedezték fel. Az állatok közül több példány már igen legyengült állapotban volt. A lefoglalt hüllők között nem voltak védett fajok. A repülőtéri hatóságok a kígyókat, gekkókat és skorpiókat átadták a schönbrunni állatkertnek.

A férfi a kihallgatáskor azt állította, nem eladni akarta az állatokat, csak azért hozta magával a gekkókat, hogy legyen mivel etetnie a kígyókat. Bár furcsa és meghökkentő, ha valaki élő állatot akar felcsempészni a repülőgépre (tudva azt, hogy a röntgentkamerák valószínűleg kiszúrják majd az állatot), nem ez az első eset, mikor kígyót akar valaki magával vinni a repülőre. Pár hónapja egy Tampa International járatra szállt fel valaki az állatával együtt. Akkor vették csak észre, mikor a gép már leszálláshoz készülődött. Ezt követően a társaság közölte, hogy bár „nincs súly- vagy fajtakorlátozás a házi kedvencekre”, de csak macskák és kutyák engedélyezettek a repülőgépén.

Korábbi cikkünket itt olvashatja, amiben megtudhatja, hogyan próbált meg egy amerikai nő egy óriáskígyót a repülőgépre felvinni.

Forrás: One Green Planet/Prove

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Több, mint ezer majommal fesztiváloztak a thaiföldiek

magyarallatvedo

Napi cuki: Így várják a kenguruk a lepattanó ételt a kis kertvárosban

magyarallatvedo

Szájon át lélegeztette a haldokló kígyót egy indiai rendőr, amivel megmentette az életét

Erik