Image default

Egyre jobban érzi magát Szegeden Arun, a fiatal elefántbika

Egyre jobban érzi magát Szegeden Arun, a fiatal elefántbika. Az ormányos néhány hete érkezett a fővárosból, és azonnal elkezdődött az összeszokatása a vadaspark másik két elefántjával. 

Szeptember elején érkezett Budapestről Arun. Lépésről lépésre halad a fiatal elefántbika beszoktatása a Szegedi Vadasparkban – írta a Szeged.hu. A következő állomás a külső kifutó megismerése volt, ez is jól sikerült. A hat éves állat összeszoktatása a másik két elefánttal nem mehet gyorsan, meg kell ismerniük egymást. Először a vezérbikával, Shah Rukh-kal engedték össze október közepén, a héten pedig az Elefántház másik lakója, Félix is közvetlenül megismerkedhetett Arunnal.

Szerdán pedig első alkalommal lépett ki a külső kifutóba Arun, egyelőre még Shah Rukh társaságában. Úgy néz ki, hogy az alaptermészetére türelmes vezérbika mellett Arun biztonságban érezheti magát, és nyugodtan eszegetve fedezte fel a közel egy hektáros kifutórendszert.

Arun november 11-én lesz hat éves és ezt a rajongók, mert már rajongói is vannak a Vadaspark legújabb lakójának, egy egyedi tortával szeretnék megünnepelni.

Mi is beszámoltunk róla, amikor megérkezett Arun, a budapesti elefánt Szegedre. A 6 éves elefántbika a Fővárosi Állatkertből érkezett. Mint írtuk, újra három tagúvá vált a szegedi elefántcsapat, miután megérkezett a Vadasparkba a Fővárosi Állatkertben 2017. november 8-án született Arun.

Gond nélkül zajlott a szállítás

A szállítás több magyar állatkert szakembereinek (köztük a fővárosin és szegedin kívül a győri és veszprémi) részvételével gond nélkül, mondhatni simán zajlott. Arun gyorsan elhagyta a szállítókonténerét, és elfoglalta új helyét az elefántházban.

A hatéves Arunnak, Angele és Assam utódjának azért kellett elhagynia a fővárosi állatkertet, mert abba a korba lépett, mikor a fiatal bikák elhagyják a szülőcsapatukat. A nemzetközi fajmentő tenyészprogramok az állatok természetes viselkedésének megfelelően szervezik az állatok további sorsát, a fiatal elefántbikákból ún. agglegény csapatok alakulnak ki – ilyen látható Szegeden 2018 óta, mikor megépült az ázsiai elefántok bemutatója. Az, hogy mennyire férnek meg egymással a bikák, az sokban függ a személyiségüktől.

„HA NEM FÉRNEK ÖSSZE EGYES EGYEDEK, AKKOR A PROGRAM KERETÉBEN BELÜL CSERÉLJÜK A CSAPATTAGOKAT.”

-írták.

A bikákra jellemző lehet az agresszív viselkedés, vetélkedés, ezért arra törekszünk, hogy ne közel hasonló erejű egyedeink legyenek. Így egyértelmű rangsor alakul ki – most jelenleg Arun a legfiatalabb a nyugodt természetű főnök, Shah Rukh és az utána következő Félix mögött – közölték.

Veszprémben is elefántbikával bővült nemrég az ormányos csorda

Nemrég számoltunk be róla, hogy megérkezett a Veszprémi Állatkertbe Bully, az ázsiai elefánt bika.  A hat éves hím ázsiai elefánt rendkívül hosszú utat tett meg, hiszen a dániai Koppenhágából érkezett Magyarországra. Az utazás kimerítő volt, hiszen hajóval, és teherautóval is hosszú távot kellett megtenniük, ezért az állatkert finom ételekkel várta az ifjú bikát. A képek tanúsága szerint Bully nagyon jól van, és kitűnően érzi magát új otthonában, Veszprémben!

(Forrás: Szeged.hu/Szegedi Vadaspark)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Ritkaságszámba menő fehér elefánt született Mianmarban

Marci

A szállítás miatt halhatott meg a nemzeti cirkusz két elefántja

magyarallatvedo

Már egy jobb világba került Núr Dzsahán a pakisztáni elefánt

Erik