Image default

Egyre több a vörös vércse, jelentősen megerősödött az állományuk

Ebben az évben a szokásosnál is több vörös vércse költött a Körös-Maros Nemzeti Park illetékességi területén – adta tájékoztatásul a nemzeti park.

A Cserebökényi-pusztákon a tavalyi visszaesés után idén örvendetesen megerősödött a vörös vércsék költőállománya. A 2021. évi 40 pár után 2022-ben már csaknem 150 pár költését regisztrálták. Bár a táplálékul szolgáló mezei pocok kevés, a párok mégis 4-6 fiókát neveltek fel. A fiókák többsége július elejéig kirepült.

A KMNPI Makói Tájegységében szintén jó évük volt a vörös vércséknek. Az átlagos fiókaszám itt négy körül alakult. Mesterséges költőládákban, szarka- és varjúfészkekben, sőt még parlagi sasok fészkében is nevelkedtek vércsefiókák. Egy letört kőrisfa megmaradt törzscsonkjában szintén találtak vörös vércse fészekaljat, négy fiókával.

A Kis-Sárréten összesen 89 pár költését regisztrálták. Ebből 54 pár költött mesterséges ládákban, 35 pár pedig természetes fészekben (szarka, dolmányos varjú). Ez az állomány megfelel az elmúlt évek átlagának. Nagyobb, tíz pár fölötti telepek Körösnagyharsányban a Nagy-Sziken, Geszten az Iklód-pusztán, valamint Vésztő-Mágoron vannak. Mivel ebben az évben nem volt pocokgradáció, így átlagosan 4-5 fióka volt egy-fészekben. A Kis-Sárréten mintegy 100 költőláda van kihelyezve, ezek karbantartása, pótlása folyamatos.

A Kígyósi-puszta védett területén a korábbi évekhez hasonlóan idén is mintegy 55-60 pár vörös vércse költött. Tavasszal bőségesen találtak maguknak élelmet, de a júniusi aszály miatt nagyon megcsappant a mezei pockok száma, ezért a vörös vércsék kénytelenek voltak több rovart és fürge gyíkot zsákmányolni. A gyengébb táplálék-felhozatal miatt az átlagos fiókaszám csupán három volt.

A Dévaványai-síkon minden évben sok vörös vércse költ. Ez részben annak is köszönhető, hogy korábban mintegy 100 költőládát helyeztek ki a területen. Idén legalább 130 pár költött a térségben.  A fiókaszámok kicsit alacsonyabbak voltak a szokásosnál, a párok 2-3 fiókát neveltek fel. Érdekesség, hogy a Kelemen-zugban idén vörös vércsék foglaltak el egy kerecsenládát is, melyben már évek óta sikeresen költött egy kerecsensólyom-pár. Nekik idén új otthon után kellett nézniük.

(Forrás: kmnp.hu)

magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Állatvédelmi továbbképzésen vehettek részt a veszprémi rendőrök

Eszti_mav

Egy kijevi erkélyről mentette meg a 6 hónapos kutyát egy nő

Marci

Elhunyt 36 éves korában a világ legidősebb állatkerti jegesmedvéje

Marci