Image default

Sajnos egyre több sérült sün kerül be a Fővárosi Állat- és Növénykert vadmentő központjába!

Sajnos egyre több sérült sün kerül be a Fővárosi Állat- és Növénykert vadmentő központjába! 

Mostanában sok mentett sün kerül be Állatkertünk vadállatmentő központjába – osztotta meg közösségi oldalán a Fővárosi Állat-és Növénykert.

Mint megjegyzik, sajnos akadnak közöttük gázolt, vagy fűnyíró által megsértett állatok is. Sünjárta helyeken érdemes külön is odafigyelnünk a tüskéshátúakra – kéri az Állatkert.

Hangsúlyozzák, hogy vadállatmentő központukba évente kétezernél is több mentett állat kerül be (a múlt évben egészen pontosan 2368 volt a számuk). A mentett állatok mintegy fele madár, de bőven akadnak köztük kisemlősök, legnagyobb számban sünök és különféle denevérek is. A sünök eléggé népszerű állatok, amit az is jelez, hogy sok mesében szerepelnek. Ráadásul évezredek óta elég jól ismertek, hiszen a magyarság már a honfoglalás előtt is olyan vidéken élt, ahol a sünök őshonosak. Ez az oka annak is, hogy a sün szavunk a magyar nyelv legrégebbi szavai közé tartozik: igazi finnugor örökség – osztották meg.

Mivel ez a kisemlős az emberi települések környékén, városi parkokban és kertes házas övezetekben is megtalálja a számítását, jobban ki is van téve az emberi tevékenység hatásainak. Részben ezért is van dolguk ilyen sok segítségre szoruló sünnel – tette hozzá a Fővárosi Állat-és Növénykert.

Nagyszerűen van a mályi mentett süni család és készül a szabad életre!

Nemcsak a Fővárosban mentenek süniket, hanem a Mályi Madármentő Állomáson is rendszeresen vendégeskednek tüskéshátúak.

Emlékeztek még a süni mamára és a három kicsinyére? – tette fel a kérdést közösségi oldalán a Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue.

Megjegyzik posztukban, hogy május 30-án kerültek hozzájuk egy fészekmegszűnés miatt. Félő volt, hogy nem fogja elfogadni az új körülményeket a mamasüni, de szerencsére nagyon együttműködő és lám gyönyörű szépen felnevelte a piciket. Nagyon boldogok vagyunk, hogy megmenekült a kis sünicsalád és teljes életet élhetnek majd – írták örömmel!

Így mentették meg a gondoskodó kezek a süni mamát és három kicsinyét!

Mint beszámoltunk róla korábban a tüskés kis család a Mályi Madármentők gondoskodásába került.

Tegnap jött a hívás a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatától, hogy az egyik miskolci óvoda homokozójának felújításakor előkerült ez a mama süni és a három kicsinye – írta korábban közösségi bejegyzésében a Madármentő Állomás Mályi – Bird Rescue.

Mint megjegyezték, hosszas tanakodás után azt a közös döntést hozták, hogy kimentésre került az egész süni család. A homokozó és vele együtt a fészek is megszűnt, így inkább az egész süni családot befogadták.

Egy nyugodt, elzárt helyen alakítottak ki a mamának és a kölykeinek egy fészket. Kaptak egy kartondobozt és abban rendezkedett be a sünimama. Természetesen a kicsik érintés mentesen lettek elszállásolva. A mama süni kapott bőséges és változatos élelmet és miután evett visszament a fészekbe a kölykeihez. Nagyon bizakodóak, hogy ekkora stressz ellenére, fel tudja majd nevelni a kicsiket. Természetesen ha a minisünik felnőnek és elkezdenek enni, az egész családot szabadon engedjük egy nyugodt helyen – tették hozzá.

(Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

El kellett altatni Irwint, a Fővárosi Állatkert 2,5 méteres varánuszát

Marci

Sérült gyermekeket látott vendégül a Fővárosi Állat- és Növénykert

Erik

Eddig ismeretlen sünfajt fedeztek fel Kínában!

Erik