Image default

Egzotikus állatbetegség terjed szélsebesen Európában, oltás sincs ellene

Olaszország, Spanyolország és Portugália után már Franciaországot is elérte a járványos vérzéses megbetegedés. Az egzotikus vírust szúnyog terjeszti és egyelőre nincs ellene oltás.

Szúnyogok terjesztik a gyorsan terjedő egzotikus megbetegedést

A járványos vérzéses megbetegedés vagy hivatalos nevén epizootiás haemorrhagiás betegség kórokozója egy RNS vírus A kéknyelv betegséghez hasonlóan a törpeszúnyogok terjesztenek. Az elsőként a fehérfarkú szarvasban izolált vírus az emberre nem, de a szarvasmarhákra veszélyt jelent – hívja fel a figyelmet az allattenyesztok.hu-ra hivatkozva az Agroinform. A lap hozzáteszi,

az EU területén kimutatott vírustörzs ellen nincs még vakcina.

A betegség kórokozója egy RNS vírus, amit a törpeszúnyogok terjesztenek. A vad kérődzők közül főként a szarvasokat, az antilopokat, a jakot fertőzi meg, de megbetegíti a szarvasmarhákat is.

A megbetegedett szarvasmarhák nagy része felépül, de ritkán (1-2 százalékban) bekövetkezhet elhullás is.

Európában van, ahol ciklikusan jelenik meg, van, ahol folyamatosan terjed a vírus

A kiskérődzők és tevék is fogékonyak a vírusra, – megfertőződhetnek és hordozhatják a kórokozót – de klinikai tüneteket nem mutatnak, azaz nem betegednek meg.

A vírus európai terjedését vizsgálva azt állapították meg, hogy tavaly télen megállt a vonulása, majd idén nyáron újabb területeken bukkant fel. Tapasztalatok szerint a mediterrán és kontinentális klímán nyár végén és ősszel csúcsosodik a szúnyogok rajzása és így a betegség terjedése. A szubtrópusi területeken egész éven át folyamatosak a fertőzések. Csak remélni lehet, hogy idén télen megáll a vírus terjedése és sikerül az eddigieknél hatékonyabban megfékezni a betegség terjedését.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tűzoltók mentették ki a szorult helyzetből az elkóborolt szürkemarhát

Marci

Három órás művelet után szabadították ki az aknába esett tehenet

Marci

Csivavája szúrta ki, hogy harmadik stádiumú rákja van

magyarallatvedo