Image default

Valószínűleg teljesen kiírtjuk a vaquitát, a világ legkisebb tengeri emlősét

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Valószínűleg teljesen kiírtjuk a vaquitát, a világ legkisebb tengeri emlősét! Már csak 10 példánya maradt a bolygón, ezzel a legveszélyeztetettebb vízi emlős lett.

A kihalás egyre inkább valós fenyegetéssé válik, amellyel számtalan élőlénynek kell szembenéznie az állatvilágban.

Ennek egyik legmegdöbbentőbb bizonyítéka, hogy a mexikói Kaliforniai-öbölben becslések szerint mindössze 10 vaquita maradt.

Most a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottság (IWC) 70 éves történetében először adott ki kihalási riasztást, hogy cselekvésre ösztönözze a világ legkisebb és legveszélyeztetettebb tengeri emlősét – írja az IFLScience.

„A kihalási riadóval azt akartuk elérni, hogy a szélesebb közönséghez eljusson az üzenet, és hogy mindenki megértse, mennyire komoly a helyzet” – mondta a The Guardiannek Dr. Lindsay Porter, az IWC tudományos bizottságának alelnöke.

A vaquita a legkisebb élő cetfajok közé tartozik, méretei 1,2 és 1,5 méter közöttiek – idézi a Magyar Hírlap. Csak a Kaliforniai-öbölben élnek, és a 2017-es 30-ról már csak 10 példány maradt belőlük. A populáció csökkenésének oka, hogy a halászok kopoltyúhálókat használnak. Ez egy speciális lapos háló, amelyet a totoaba halak illegális fogására használnak, amelyeket a jövedelmező hagyományos kínai gyógyászat feketepiacán értékesítenek.

„A közel harminc éve ismételt figyelmeztetések ellenére a vaquita a kihalás szélén lebeg a kopoltyúhálós halászat miatt”

– áll az IWC közleményében.

Az állatok kihalástól való megmentésére tett egyre kétségbeesettebb erőfeszítések közé tartozik, hogy a kormány összefogott Leonardo DiCaprio alapítványával. Igyekeztek a haditengerészet által kiképzett delfineket telepíteni a  vanqiták felkutatására. Különböző kísérleteket tettek arra is, hogy összegyűjtsék és egy különlegesen védett tengeri menedékhelyre szállítsák őket. De megpróbáltak tenyésztési programot indítani, ezzel azonban a „tenyészanya” vaquita halála után fel kellett hagyni.

Minden eszközzel harcolnak a hatóságok az illegális halászat ellen

Bár nagyon is reális esély van arra, hogy ez a legkisebb tengeri emlős még a mi életünkben kihaljon, a mexikói haditengerészet által életbe léptetett tervek alapján megpróbáltak egy zéró toleranciájú területet (ZTA) létrehozni 193 betontömb segítségével, hogy megakadályozzák a kopoltyúhálós halászatot. Ez az intézkedés elméletileg 90 százalékkal csökkentette a kopoltyúhálós halászatot ezen a területen belül. Azonben egyesek szerint lehet, hogy a problémát egyáltalán nem oldotta meg, és az illegális halászatot a ZTA terület szélére tolta csak ki.

(Forrás: IFLScience/Magyar Hírlap)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Vérzik a szív: Ki fog halni ez a mosolygós delfinfaj – már csak 10-en élnek

magyarallatvedo