Image default

Életét adta volna katonatársaiért, emiatt veszítette el két lábát is a harci kutya

Kuno az Al-Kaida ellen harcoló katonákat mentette meg, a Viktória-keresztnek megfelelő medállal díjazták hősiességét – írja a Szeretlek Magyarország.

Kuno, a négyéves belga malinois juhászkutya műlábakon jár, mivel az igaziakat gránát szakította le, valamint géppuskatűzben veszítette el őket – írja a The Sun.

Az állat az Al-Kaida felfegyverzett harcosa elé vetette magát, aki a halálra is készen állt – így védve meg katonatársait a biztos sérüléstől.

Mindez 2019 májusában történt, a kiképzett kutya tizenhatodik bevetésén. Mindkét lábát meglőtték, mégis addig marcangolta a terroristákat, amíg a segítségére siető katonák nem ártalmatlanították őket. Az eb életét szerencsére sikerült megmenteni, de most már a műlábak használatára szorul.

“Kuno habozás nélkül vetette magát a tűzvonalba, hogy szembeszálljon a fegyveres erőkkel” – mondta a PDSA állatrehabilitációs alapítvány szóvivője.

Kuno-t most hivatalosan a PDSA Dickin Medallal tüntették ki, ami az állatoknak járó Viktória-kereszt megfelelője.

“A hűsége, pozitív jelleme és bátorsága mindvégig megmaradt a hosszú rehabilitációs időszak során. A sérülései ellenére felépült, jókedélyű és jó egészségnek örvend. Most a nyugdíjas éveit élvezi” – írta közleményében az egyesület.

Szeretlek Magyarország nyomán magyarallatvedelem.hu