Image default

Elkezdődött a darvak vonulása, ezrével érkeznek a Hortobágyra

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Elkezdődött a darvak vonulása, ezrével érkeznek a Hortobágyra! A terület pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei a darvak európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt.

A vonulási időszak szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, az újabb lehűlések egyre nagyobb állományokat hoznak mozgásba – írta a sokszinuvidek.24.hu.

A daruvonulás az ősz egyik leglátványosabb természeti jelensége

A daruvonulás minden évben az ősz leglátványosabb természeti jelensége, melyet Szilágyi Attila – a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársának – gyönyörű fotói is bizonyítanak.

A Hortobágyon tartózkodó darvak létszámát hetente mérik a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának szervezésében. Az úgynevezett szinkronszámláláskor a darvak éjszakázóhelyeként szolgáló sekély vízállásoknál, halastavaknál felsorakozó megfigyelők a látóhatárt egymást között felosztják, így a különböző behúzási útvonalakon érkező csapatok létszámát jó közelítéssel meg tudják becsülni.

Az idei szinkronszámlálás szeptember elején megkezdődött. A legfrissebb adatot a szeptember 15-i számlálásról tette közzé a nemzeti park. E szerint ekkor 6901 daru pihent már a területeken, ez a szám pedig hétről hétre növekszik majd.

A 2012 óta tartó szinkronszámlálás történetében 2018. október 8-án rögzítették a legnagyobb számot, akkor 16240 daru tartótkodott a Hortobágyon.

A rekord értékek oka lehet a sikeres fészkelési szezon, vagy egyszerűen a vonulás előző évhez képesti időbeli fáziseltolódása, de a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződés is.

Két éve egy hét alatt százezer daru pihent meg a nemzeti parkunk területén

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, a nemzeti park területén megtalálható lucernatáblák és kukoricatarlók kiváló táplálkozóhelyet jelentenek a darvaknak, a sík területen húzódó csatornákban pedig csoportosan olthatják szomjukat e nemes madarak. A leeresztett halastavakban éjszakázó madarak védve vannak az emlős ragadozók ellen

Az október egy varázslatos hónap, a beköszöntével megjön az igazi őszi idő és vele ugrásszerűen nő a darvak száma is. Körülbelül egy hét alatt, immáron több mint 100.000-en vannak. A tömegesen éjszakázó darvak megfigyelése hatalmas élmény, aki teheti, ne hagyja ki – írta a park.

A Magyarországra érkező darvak 95 százaléka a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai, tunéziai, szudáni telelő területeikre.

(Forrás: sokszinuvidek.24.hu, Fotók: Szilágyi Attila)

Magyar Állatvédelem

 

 

KAPCSOLÓDÓ

Mentőakció: fokozottan védett földikutyát mentettek – VIDEÓKKAL

magyarallatvedo

Kanadai daru a Hortobágyon

Viki

Ne zavarjuk az éjszakázó darvakat!

magyarallatvedo