Image default

Elpusztult az ausztrál strandnál partra vetődött ámbráscet

Elpusztult az ausztrál strandnál partra vetődött ámbráscet. Bár a hatóságok és az állatvédők napokon keresztül próbálták megmenteni, nem jártak sikerrel. 

Megrekedt egy nyugat-ausztráliai tengerparton egy ámbráscet, majd elpusztult – közölte a BBC. A vadvédelmi tisztviselők napokig próbálták visszavezetni a mélyebb vizekbe az idős bálnát, amely megsérült és súlyosan leégett, de nem sikerült.

A világ legnagyobb fogas bálnája, az ámbráscetek mélytengeri táplálkozók, és ritkán láthatók a part közelében. A hatóságok lezárták a strandot, miközben megpróbálták megmenteni a 15 méteres állatot. A mentők vízzel permetezték az állatot, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a hólyagosodást és a leégést, de túl gyenge volt ahhoz, hogy visszatérjen a tengerbe, és kedd reggel elpusztult – írta a HVG.

A hivatal most terveket készít a tetem daru segítségével történő eltávolítására és hulladéklerakóba szállítására. Ausztráliában nem ritkák az ilyen esetek, a beteg bálnák gyakran tájékozódási zavarban szenvednek.

Az ámbráscetek Ausztráliában veszélyeztetettnek számítanak, a 19. és 20. században majdnem a kihalás szélére kerültek a vadászat miatt.

November közepén az angol partoknál is elpusztult egy hatalmas cet

Hatalmas bálnát találtak holtan szörfösök egy angliai tengerparton – írta meg a BBC. A mintegy 16 méter hosszú közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus) tetemén azonnal megkezdték a boncolást, hogy megállapítsák pusztulásának okát.

Az illetékes hatóságok a bejelentést követően megkezdték az óriási test eltávolítását. Addig lezárták az érintett partszakaszt, és mindenkit arra kértek, hogy saját egészsége érdekében maradjon távol a helyszíntől. A bálna veszélyt jelent a hajókra, ha a dagály segítségével visszakerült volna a tengerbe, így remélték akkor, hogy minél hamarabb sikerül elszállítaniuk – írja a 24.hu.

A közönséges barázdásbálnák a világ második legnagyobb állatai rögtön a kék bálnák (Balaenoptera musculus) után.

A szakértők szerint a partra sodródott példány egy nőstény volt, amely valószínűleg még nem érte el a felnőttkort, ezért volt „csupán” 16 méter hosszú.

A VÍZI EMLŐS RÁNÉZÉSRE NAGYON SOVÁNYNAK, ALULTÁPLÁLTNAK TŰNT, ÉS PARAZITÁKAT LEHETETT LÁTNI A TESTÉN.

Ezek a jelek arra utalnak, hogy az egyed beteg lehetett.

(Forrás: BBC/HVG, Fotó: Yohoo)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Megbüntették a hatóságok a népszerű hullámlovast, aki a kígyójával a nyakában szörfözött

Erik

Élő videón szúrták ki, hogy egy pingvint műanyag szemét fojtogat

magyarallatvedo

Thor megmenti a tazmán ördögöket a kihalástól – videó

magyarallatvedo