Image default

Eltiltották az állattartástól az állatkínzót

A Tolna Megyei Főügyészség közérdekvédelmi feladatait ellátva, polgári eljárás keretében keresetlevelet nyújtott be a Szekszárdi Törvényszékhez annak érdekében, hogy a bíróság a 31 éves férfi alperest 5 évre tiltsa el az ebtartástól, írják közleményükben.

A férfit a bíróság korábban, tavaly júniusban jogerősen bűnösnek mondta ki állatkínzás bűntettében, mivel 2019 nyarán több alkalommal is, több napra ivóvíz és élelem nélkül magára hagyta a közepes méretű keverék kutyáját úgy, hogy az ebet a háza tornácán lévő oszlopok egyikéhez egy kötéllel kikötötte. A kutya nyakán elhelyezett madzag azonban olyan szoros volt, hogy a kutya nyakába „belenőtt” és súlyos sérüléseket okozott. A kutya kórosan lesoványodott, a nyaka körül pedig kóros elváltozások alakultak ki, melyek komoly fájdalommal jártak, és amely állapot az állatnak az átlagosnál erőteljesebb szenvedést okozott.

A büntetőeljárást követően az ügyészségnek lehetősége volt arra, hogy közérdekvédelmi feladatai ellátása keretében polgári bíróság előtt közérdekű keresetet indítson, hiszen az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény értelmében az abban foglalt szabályok megsértése esetén az ügyész is jogosult keresetet indítani a tevékenységtől, jelen esetben az ebtartástól való eltiltás iránt.

A törvény értelmében a férfi állattartónak minősült, azonban elmulasztotta a kutyáját a jó gazda gondosságával ellátni, nem biztosította a felelős állattartáshoz szükséges és elvárható körülményeket, az állatvédelmi szabályokat többszörösen és súlyosan megszegte, amivel az állatnak indokolatlanul, hosszan tartó különös szenvedést okozott.

Az ügyészség álláspontja szerint ezért az alperes alkalmatlan az ebtartásra, így indokolt az attól való eltiltása.

Az ügyészség keresete eredményeként a Szekszárdi Törvényszék bírósági meghagyást bocsátott ki, melyben az alperest az ebtartástól öt évre eltiltotta. A bírósági meghagyás még nem jogerős.

teol.hu

KAPCSOLÓDÓ

Letöltendőt kapott a négyhetes kölyökkutyákat kivégző férfi

magyarallatvedo

Tatán egy cica is gyógyítja a nagybeteg kutyát

magyarallatvedo

Mindenki elment a magatehetetlen Lilian mellett, de rátalált a szerencse

Viki