Image default

Mutatjuk is, hogy üvölt egy farkas a Bükkben + Videóval

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának (BNPI) videójában, bemutatnak egy 2019-es kameracsapdás felvételt, amin egy farkas a Bükk-fennsíkon vonyítással igyekezett felhívni magára a figyelmet – és erről a képen túl hangfelvétel is van.

A BNPI szerint az itteni farkasok a néhányszáz négyzetkilométeres territóriumaikat őrizve családokat alkotnak. Létszámuk, falkanagyságuk azonban évről évre változik, de a kameracsapdák és egyéb nyomok gyűjtése segítségével folyamatosan figyelemmel kísérik a farkasok létszámát, aktivitását.

A kamerák elhagyatottabb helyeken, és erdei turistautak közelében is készítenek felvételeket és évente akár több száz észlelést is rögzítenek a faj egyedeiről, a farkascsaládok életéről.. Ugyanakkor annak ellenére, hogy rendszeresen van szaporulat, a Bükk területén tartósan jelenlévő egyedek száma jelentősen nem fog változni. A tapasztalatok szerint a szaporulatnak csak mintegy a fele éli túl az első két évét, a többiek elsősorban a különböző betegségek, tapasztalatlanságuk miatt szerzett sérülések miatt pusztulnak el.

Megjegyzik, hogy örülhetünk az ordasok bükki jelenlétének, mivel egy ilyen karizmatikus nagyragadozó faj puszta jelenléte is kiemelkedő természetvédelmi értéket jelent, illetve a farkasok, mint csúcsragadozók megtelepedése egyértelműen pozitív hatással bír az erdei életközösségek természetes folyamatainak érvényesülése terén. A nagyragadozók pozitívan hat védett területeink természetes állapotára, a faj egyedeinek szelektív zsákmányolása révén segíti a vadgazdálkodást, és hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához. Ugyanakkor kameracsapdáink által készített képek segítségével cáfolható az a tévhit is, hogy a nagyragadozók jelentősen zavarják, sőt elüldözik a területen élő vadászható vadfajokat, lehetetlenné teszik azok vadászatát. A kameracsapda felvételek tanúsága szerint a szarvasok, őzek a farkas csapáját sokszor a ragadozó távozását követően negyedórán, félórán belül is nyugodtan használják, holott az előttük átváltó ragadozó illatanyagai minden bizonnyal érzékelhetőek számukra.

NLC, fotó illusztráció BNPI

KAPCSOLÓDÓ

Betiltják a szürkefarkasok vadászatát Montanában

Marci

Több mint 30 év után először láttak farkast a francia főváros közelében

Marci

Kirepültek az egyetlen egri gólyapár fiókái

Erik