Image default

Három állat, akik közül megválasztják az év rovarát

Idén is meghirdették az év rovara szavazást. A közönség voksai alapján derül majd ki, hogy 2024-ben melyik állat viselheti az Év rovara címet. A cél az, hogy az apró lényeken keresztül mutassák be a szakértők azt, milyen kincsek rejtőznek az elsőnek kies pusztának tűnő tájainkon.

Egy évig birtokolhatja egy gyönyörű rovar a kitüntető címet

Az év rovara kampány célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét egy-egy rovarra, a rovarok védelmére és az élővilágban betöltött szerepükre. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak életmódja, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így bemutatása a természetben zajló biológiai folyamatok, változások jobb megértését is szolgálja. A védett vagy védendő fajok megismertetése nemcsak a rovarvilág jelentőségére, hanem a természetvédelem fontosságára is ráirányítja a figyelmet.

Az év rovara szavazás már elindult a rovartani.hu weboldalon, voksolni pedig egészen december 6-án éjfélig lehet.

A versenyben három rovar közül lehet választani, így az már biztos, hogy közülük kerül majd ki Az év rovara cím győztese.

1. A sisakos sáska kerülhet ki a versenyből győztesen

Meleg homokterületeink, füves pusztáink jellemző állata. Fejének jellegzetes, hegyes sisakhoz hasonlóan csúcsosodó alakjáról könnyen felismerhető. Keskeny teste elülső szárnyaival együtt megnyúlt, többnyire olajzöld vagy barna színű. Védett, természetvédelmi értéke ötvenezer forint.

2. A csapó cserebogár is pályázik a címre

A csapó cserebogár 3,5 cm-es hosszúságával hazánk legnagyobb cserebogara. Nevezik kallócserebogárnak és aratóbogárnak is, utóbbi arra utal, hogy rajzása a nyár derekára, többnyire júliusra esik. Leginkább az alföldi homokos területeket kedveli, ahol helyenként és egyes években nagyobb tömegben is előfordulhat. Nem védett állat hazánkban.

3. A pusztai hangyaleső lehet az év rovara

Hazánkban a legnagyobb méretű hangyaleső faj. A hangyalesők nyugalmi helyzetben a szárnyaikat a potroh felett háztetőszerűen összecsukják és rövid csápjuk van. Ezek a jegyek biztos elkülönítést jelentenek a szitakötőktől még a rovartanban kevésbé jártas emberek számára is. Az imágókat nemcsak a nagyméretűk, hanem az elülső szárny szegélyterében lévő kettős cellasorról könnyű elkülöníteni a többi hazai hangyaleső fajtól. Védett rovar, természetvédelmi értéke tízezer forint.

Szavazni ide kattintva lehet rájuk.

Magyar Állatvédelem, fotók: Flickr, Kalotás Zsolt

KAPCSOLÓDÓ

Méhek nélkül nincs élet – A MATE munkatársának gondolatai a méhek világnapján

Marci

Hasznos ötletek, melyekkel állatbaráttá tehetjük a kertünket

magyarallatvedo

Idén is kiderül, melyik lesz az év hala

Eszti_mav