Image default

Évekig tarthat, amíg eltüntetik az olajszennyezés nyomait a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon

Az azonnali kárelhárítást a szakemberek igyekeznek vasárnapig befejezni, de a teljes kármentesítés és a helyreállítás várhatóan évekig is eltarthat a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon történt olajszennyezés után – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-vel. Múlt szerdán vagy csütörtökön valaki körülbelül hat köbméter fáradt olajat engedett egy esőelvezető csatornába Szigetszentmiklóson. Emiatt nagy területen ki kell irtani a ritka úszólápot és a nádast – írja a 444.hu.

Az ipari búvárok szerint az olajszennyeződés feltehetően nem a zárt szakaszon, hanem a kiömlőnyílásnál került az esőviz-csatornába Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-(Soroksári-) Duna-ágnál. A felmérésük alapján elkészült a több mint 1800 négyzetméternyi szennyezett terület mentési terve.

Az OVF koordinálásával a Közép-Duna-völgyi, az Észak-dunántúli és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság munkatársai továbbra is folyamatosan dolgoztak a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba került olajszennyezés felszámolásán. Folytatódott az olajjal érintkezett növényzet eltávolítása, valamint az ideiglenes kármentő út kialakítása.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Vákuumszivattyú segítségével az elmúlt 24 órában mintegy 3000 liter olajat és olajos vizet távolítottak el a víz felszínéről a szakemberek. [/perfectpullquote]

https://www.facebook.com/rikard.pfeifer/posts/2810816325841434

A veszélyes hulladékokat továbbra is konténerekbe rakva, elkülönítve tárolják a helyszínen. A Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival továbbra is folyamatosan egyeztetnek a vízügy szakemberei a további ökológiai károk megelőzése és a meglévők mértékének csökkentése érdekében. Az elmúlt napokban nagy segítséget nyújtott a Ráckevei Duna-ági Horgász Szövetség is, amelynek tagjai csónakjaikkal a vízen végzett munkában, míg szaktudásukkal a vízi élővilág megóvásában vettek részt – olvasható az OVF szerdai közleményében.

Az OVF hétfőn közölte: szombaton telefonos lakossági bejelentés érkezett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságra (KDVVIZIG) arról, hogy Szigetszentmiklóson, a Tebe sor és a Rév sor kereszteződésénél lévő csapadékvíz-csatorna kifolyónál és a nádasban olajszennyeződés nyomai látszanak. Az önkormányzati kezelésben lévő csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Dunába (RSD) torkollik.

A vízügyi szakemberek sikeresen útját állták a Ráckevei-Dunát veszélyeztető olajszennyeződésnek, megkezdték a helyreállítást. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság a szennyezés miatt feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított ismeretlen tettes ellen.

MTI, 444.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Egészen meglepő állatok szaporodtak el a Duna magyarországi holtágában – videóval

Eszti_mav

Szomorú jóslat: a kihalás fenyegeti a Duna őshonos halát

Marci

Olyan halat fogtak a Dunából, aminek nem szabadott volna a folyóban lennie

Eszti_mav