Image default

Székesfehérváron már a fecskéket is saját hotel várja

Nemrégiben átadták a Tóparti Gimnázium felújításához kapcsolódva Székesfehérvár első fecskehotelét a Csónakázó-tó partján.

El kellett távolítani a fecskefészkeket, gyönyörű “hotelt” kaptak helyette a madarak

Székesfehérvár első 56 fészket számláló fecskehotelét a Csónakázó-tó partján Cser-Palkovics András polgármester és Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője adta át a 2016-ban indult Fecskebarát Fehérvár program keretében, a Tóparti Gimnázium felújításához kapcsolódva.

Nemrégiben fejeződött be a Tóparti Gimnázium felújítása, mely a szakértők szerint teljes mértékben fecske- és denevérbarát szemmel történt – írja a FEOL. A Városgondnokság folyamatosan egyeztett a kivitelezővel, az épületen lévő fészkeket pedig hatósági engedéllyel távolították el. A hivatalos tájékoztatás szerint erre abban az időszakban, amikor a fecskék már nem használták azokat. A hatóság előírta természetvédelmi eszközök kihelyezését, lévén, védett állatról van szó.

“Nem feltétlen szerettük volna az új homlokzatra kihelyezni a fészkeket, viszont a Tisza-tónál és több helyen is helyeztek már ki ilyen fecskehoteleket, így ezt a szerkezetet találtuk megfelelőnek” – ismertette Csete Gábor.

Ideális körülmények várják a fecskéket

Meglátása szerint a Csónakázó-tó környezete a legmegfelelőbb pont a fecskehotelnek a városban, hiszen van elég táplálék, valamint a madarak tudnak elegendő sarat gyűjteni a fészkeikhez. Ugyanis a kihelyezett kerámia fészkek esetében előfordul, hogy a fecskék később saját fészket építenek azok mellé.

A fecskehotellel is az a cél, hogy a Fecskebarát programon belül segítsék ezeknek az állatoknak a megtelepedését, az állomány megerősödését. A Csónakázó-tónál elég nagy állomány él, így lehetséges, hogy majd a gimnázium új épületére is felépítik a fészkeiket.

„Most a fecskehotellel felrakott 56 darab fészket megfelelően előkészítették számukra, melyeket be is saraztunk nekik, így már csak ki kell venniük az albérletet és használni” – fűzte hozzá a szakember.

Magyar Állatvédelem – Forrás: FEOL, fotók: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

KAPCSOLÓDÓ

Mit tehetnek az építkezők, hogy ne ismétlődjön meg a miskolci denevérmészárlás?

magyarallatvedo

A zalai rendőrökhöz költöztek be a kis fecskék – rájuk is vigyáznak az egyenruhások!

Erik

Bemutató kisfilmekkel is segíti az MME a felkészülést a tavaszi fecskevédelmi időszakra – VIDEÓVAL

magyarallatvedo