Image default

Érdeklődő kisgyerek sereg és lelkes önkéntesek segítségével gyűrűzték meg a fehér gólyákat nemzeti parkunkban

Érdeklődő kisgyerek sereg és lelkes önkéntesek segítségével gyűrűzték meg a fehér gólyákat nemzeti parkunkban. 

Minden év júniusának közepén a természetvédelmi szakemberek felkeresik a fokozottan védett fehér gólyák egyes fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat – árulta el örömmel honlapján a neves esemény részleteit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Mint megjegyzik, ezeknek a jelöléseknek köszönhetően tudjuk, hogy népünk kedves madarai Afrika déli területeire vonulnak.

Elárulták, hogy az MVM Émász Áramhálózati Kft. munkatársainak segítségével és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (a továbbiakban: MME) Bükki Helyi Csoportjának és Nógrád Megyei Helyi Csoportjának közreműködésével a gyűrűzés idén is megvalósult a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (a továbbiakban: BNPI) működési területén.

A Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád vármegyében történő fehér gólya gyűrűzések helyszínei és időpontjai mind a honlapukon, mind a közösségi média felületeinken publikálásra kerültek, akárcsak az MME webes felületein – tették hozzá.

A megadott helyszínekre (fészkeknél) és időpontokra invitálták az érdeklődőket, gyermekeket, családokat, iskolai és óvodai csoportokat egyaránt, hogy a bemutató fehér gólya gyűrűzések révén megismerkedjenek ennek a kutatási módszernek a fontosságával és a természetvédelemben betöltött jelentőségével, miközben testközelből megfigyelik fokozottan védett madarainkat.

A nyolc napon át tartó, működési területük több települését érintő bemutató fehér gólya gyűrűzéseken naponta több száz, összesen több mint egyezer-hétszáz érdeklődő, köztük családok, óvodai és iskolai csoportok vettek részt.

A fészkeknél a gyűrűzésekkor munkatársaik mindig kiemelték, hogy ez a tevékenység az MVM Émász Áramhálózati Kft. szakembereinek segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg. A helyszíneken a gyerekek/érdeklődők munkatársaik felügyelete mellett gólyát simogathattak, természetesen a biztonsági és higiéniai szempontok betartásával.

Zárásként a Nemzeti Park köszöni önkéntes segítőik munkáját is, akik minden helyszínen koordinálták az érdeklődőket a fészkek körül, hogy az emberek és gólyák biztonsága minél optimálisabban megvalósuljon.

(Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, Fotók: Hák Flóra, Papp Ferenc, Juhász Csaba)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Hihetetlen: 550 km-et repült egyhuzamban Bujdosó, a fiatal darázsölyv!

Erik

A tragédia után kikelt az utolsó gólyafióka is

magyarallatvedo

Fejlődésében elmaradott, pici gólyát vett a szárnyai alá a sukorói Vadmadárkórház csodálatos orvosa

Eszti_mav