Image default

Ornitológiai szenzáció: Fekete gólya fészekre bukkantak Tiszacsegén

Az elmúlt napokban a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) Természetvédelmi Őrszolgálatának munkatársai jelentős felfedezést tettek Tiszacsegén. Sikerült azonosítaniuk egy fokozottan védett fekete gólya (Ciconia nigra) fészkénél az egyik szülőt, amely fontos adatokat szolgáltat a faj elterjedéséről és költési szokásairól.

Eddig nem volt ismert a fekete gólya költőhelye

A gólya története a nemzeti park tájékoztatása szerint különösen érdekes, hiszen az egyedet fiókaként 2013-ban jelölték meg Alsózsolca határában. Azóta, az elmúlt tíz év során, összesen tizenkét alkalommal figyelték meg a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Ezek a megfigyelések azonban mind táplálkozó területeken történtek.

Eddig nem volt ismert a madár költőhelye.

Most azonban a kutatók nemcsak a táplálkozási szokásait ismerhetik meg jobban, hanem betekintést nyerhetnek a madár költési szokásaiba is.

Ezt lehet tudni a madárról

A Tiszacsegén azonosított gólya jó egészségi állapotnak örvend, és párjával együtt jelenleg az idei fiókáikat nevelik. Ez a felfedezés nemcsak a madarak védelme szempontjából jelentős, hanem hozzájárul a faj viselkedésének és ökológiájának mélyebb megértéséhez is.

A fekete gólya fokozottan védett madárfaj Magyarországon.

Ez azt jelenti, hogy a faj megóvása kiemelten fontos természetvédelmi feladat. A HNPI munkatársainak mostani felfedezése újabb bizonyíték arra, hogy a faj még mindig megtalálja azokat a természetes élőhelyeket, ahol biztonságosan fészkelhet és táplálkozhat.

Fekete gólya

Következetes munka hozta meg a sikert

Tihanyi Gábor, a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársa, aki a felfedezést dokumentálta, elmondta, hogy az ilyen megfigyelések rendkívül értékesek a természetvédelem számára. A hosszú távú monitoring adatok segítenek abban, hogy a szakemberek pontosabban felmérjék a faj elterjedését, szokásait és a természetvédelmi intézkedések hatékonyságát.

Ez a felfedezés is rámutat arra, hogy mennyire fontos a természetvédelmi őrszolgálat munkája, és hogy a hosszú távú, következetes adatgyűjtés milyen jelentős eredményeket hozhat a természetvédelem terén. Az őrszolgálat munkatársai továbbra is elkötelezetten dolgoznak azon, hogy megóvják Magyarország természeti értékeit, és biztosítsák a ritka és veszélyeztetett fajok fennmaradását.

Az ilyen és ehhez hasonló eredmények erősítik a reményt, hogy a természetvédelmi erőfeszítések hosszú távon sikeresek lesznek, és hogy a jövő generációi is megcsodálhatják majd a fekete gólya és más ritka madarak szépségét a magyar tájakon.

Magyar Állatvédelem, a képek csak illusztrációk

KAPCSOLÓDÓ

Harminckét fekete gólya kelt ki a Nyírségben

Erik

Számtalan fiókát nevelt már fel hazánk legidősebb fekete gólyája

Erik

Jön a tavasz: megérkezett az első fekete gólya a gemenci erdőbe (Videó)

magyarallatvedo