Image default

Újabb életképes populációt hoztak létre ebből a kipusztulással veszélyeztetett

A rákosi vipera hazánk egyetlen endemikus gerinces faja, melynek megőrzése a természetvédelem kiemelt feladata. A kipusztulással veszélyeztetett fajnak csak a Hanságban, a Kiskunságban és Erdélyben élnek állományai.

Hazánkban a Rákosi Vipera Védelmi Program keretében történik a faj mesterséges szaporítása és az egyedek kibocsátása a meglévő állományok megerősítésére, illetve új állományok létrehozására. A több, mint 20 éve működő, világszerte méltán elismert tenyésztési programot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület működteti a Fővárosi Állatkerttel együtt.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park tájékoztatása szerint a Fertő mentén az 1980-as évekig élt a rákosi vipera. Azóta kipusztult, egykori élőhelye is megsemmisült.

“Az elmúlt évtizedek természetvédelmi kezelése azonban lehetővé tette, hogy újból életképes populációt hozzunk létre” – írják közösségi oldlaukon. Kiemelik, hogy ahelyszín kiválasztása során fontos szempont volt, hogy biztosított legyen a megfelelő táplálékbázis. Emellett elegendő mennyiségű búvóhelyre is szükség volt, valamint arra, hogy az emberi zavarás a lehető legminimálisabb legyen.

A három év alatt előkészített fokozottan védett területen a múlt héten szervezett rendezvény keretében 49 rákosi vipera került kihelyezésre mesterséges üregekbe. A telepítés sikerességét a szakemberek nyomon követik a következő években, az eredményekről folyamatosan be fognak számolni.

Magyar Állatvédelem, fotók: Fertő-Hanság Nemzeti Park

KAPCSOLÓDÓ

Örömteli hír: rekord szaporulat a rákosi viperáknál

Erik

Kimerült denevért mentettek az ügyes kis soproni diákok

Viki

Közel 300 rákosi vipera jött a világra a Kiskunságban

magyarallatvedo