Image default

Felfüggesztik a brutális állatkínzáson kapott kutatóintézet működését – Sokkoló videókkal

A kapcsolódó videófelvételek megtekintését csak 18 éven felüli, kifejezetten erős idegzettel rendelkező olvasóinknak ajánljuk.

A madridi regionális kormány felfüggesztette a Vivotecnia kutatóintézet működését, miután rejtett kamerás felvételekből kiderült, hogy az állatkísérletek során majmokat, kutyákat, törpemalacokat, nyulakat és rágcsálókat kínoznak érzéstelenítés nélkül, különösen kegyetlen módszerekkel – adta hírül a Quibit a The Guardianra hivatkozva. Úgy tudni, a toxicitási vizsgálatok részét képző kísérleteket gyógyszerészeti, kozmetikai, valamint vegy- dohány- és élelmiszeripari cégek számára végzik.

Az állatkínzás ellen küzdő Cruelty Free International (CFI) csütörtökön közzétett felvételei szerint a kutatóintézetben öncélú durvaságokat alkalmaznak a kísérleti állatokkal szemben: élő egereket vágnak fel ollóval, nyakuknál fogva dobálják dobozokba a kutyákat, vagy szórakozásképpen filccel rajzolgatnak a kifeszített majmokra. A felvételeket egy volt alkalmazott szivárogtatta ki, aki 2018 és 2020 között dolgozott a cégnél.

A szervezet szerint miközben az érintett iparágak szereplői azt szokták állítani, hogy ilyenek legfeljebb az illegálisan működő laborokban történnek, és az elismert kutatóintézetekben minden szabályt betartva, emberségesen bánnak a kísérleti állatokkal, a Vivotecnia egy 2000 óta működő, nagy cégeket világszerte kiszolgáló intézet, jelentős EU-s és spanyol állami finanszírozással megtámogatva.

A regionális kormány vasárnap jelentette be a Vivotecnia működésének felfüggesztését, miután egy vizsgálóbizottság a helyszínen járt, és megállapította az állatok bántalmazásának egyértelmű jeleit. A szakértők továbbá felvették a kapcsolatot a rendőrség állatvédelmi egységeivel, hogy lépjenek fel, ha a szabályszegésen túl bűncselekményt is meg tudnak állapítani a laboratóriumban folytatott tevékenységek nyomán. A laborból kimentett állatok a regionális kormányzat felügyelete alá kerültek, és állatorvosok gondoskodnak róluk.

magyarallatvedelem.hu