Image default

FEMA: “A béka feneke alatt van az állatvédelem”

Idén ősszel lesz kilenc éve, hogy megalakult a Fejér megyei Állatmentő és Állatvédő Egyesület vagy ahogy többen ismerik, a FEMA. Fő profiljuk az állatkínzás fogalmát kimerítő körülmények között tartott, megkínzott, bántalmazott, kiéheztetett, valamint balesetet szenvedett állatok mentése, orvosi ellátása, testi-lelki rehabilitációja, majd örökbe adása. De ezek mellett foglalkoznak a vadon élő, sérült állatok mentésében való közreműködéssel is. Turczer Edina egyesületvezetővel és Takács Adri önkéntessel beszélgettünk a magyarországi állatvédelemről.

A FEMA hosszú ideje van jelen a hazai állatvédelemben. Milyennek látjátok a terület helyezetét?

-Ha egy szóval kellene jellemezni: siralmas. De azt hiszem ez az egész országra elmondható, hogy a béka feneke alatt van az állatvédelem és egyben az állatartás színvonala! Elég csak a szomszédos Ausztriát megnézni, sehol sem vagyunk hozzájuk képest…

Fejér megyében tevékenykedtek, a telephelyetek Lovasberényben található. Mik a legnagyobb problémák, amikkel szembesültök?

-Mivel mi kifejezetten balesetben sérült illetve bántalmazott, állatkínzásban élő kutyákkal, cicákkal foglalkozunk napi szinten megdöbbenünk az emberi kegyetlenségen, felelőtlenségen! Nincsenek tisztában az alapvető állattartási morállal, és ezért mindenki hibás, csak a gazdi nem!

Szerintetek mi lenne az első lépés?

-Alapvetően az emberek fejében kellene rendet tenni, sok mindenre megoldást jelentene! Sok esetben probléma, hogy nem egyértelmű a szabályozás állatkínzás és még éppen megfelelő tartás között. Gyakran a segítő szándékkal hívott rendőr inkább hátráltat, mint támogat és ugyanez elmondható a hatósági állatorvosról is (tisztelet a kivételeknek). Gyakori probléma még, hogy nincs tanú, aki vállalná, hogy segít. Probléma még, hogy nincs adatbázisa(hivatalos) az állatvédő szervezeteknek, civil személyeknek,a sok csaló ál-állatvédő miatt bizalmatlanok, ellenségesek velünk az emberek!

Ti mit láttok a hétköznapokban, kiből lesz az állatkínzó?

-Sajnos a fiatalok már gyakran otthonról hozzák azt a magatartási mintát, ami később valakit állatkínzóvá tesz. Aki azt látja, hogy nem baj a fél méteres lánc, a verés, az éheztetés, a nem kívánt szaporulat “eltűntetése”, esetleg maga is kap pofonokat, annak természetes lesz később is az, hogy a védtelenebbe belerúgjon. Erre pedig kiváló alany egy állat, aki feltétel nélkül szeret ugyan, de könnyen lehet kontroll nélküli hatalmat gyakorolni felette.

[perfectpullquote align=”full” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mentális betegségek is állatkínzóvá tesznek bárkit-sajnos ez is egyre gyakoribb:[/perfectpullquote]

•Aktuális frusztráció miatt: amikor feszültséglevezetésként bánt állatokat
•Szadista: minél jobban szenved az állat, ő annál boldogabb.
•Antiszociális személyiség: nem érzi át a fájdalmát. Gyakran nem azért bánt állatokat, mert élvezi, hanem valamilyen cél elérése érdekében kíméletlen.
•Elmebetegség
•Szexuális zavar, rendellenesség: zoofília
•Mentális hanyatlás, organikus rendellenességek: például amikor valaki alkoholizmus miatt nem lát el rendesen egy állatot. Ide sorolandó, mikor az idősödő tulajdonos már nem képes tettei súlyának felmérésére, a család pedig kíméletből vagy nemtörődömségből nem szól…
•Gyenge intellektus, énfejlődés alacsony szintje: nem tudja elképzelni, hogy amit tesz, az az állatnak fájhat, hiszen nem képes annak helyébe képzelni magát.
•Modellkövetés: ha arra szocializálják, hogy rúgja arrébb a disznót, akkor így fog cselekedni ő is

Jelenleg mennyire nagy kihívás egy állatvédő szervezetet működtetni? Kiktől számíthattok segítségre?

-Hatalmas kihívás napi szinten működtetni az egyesületünket. A folyamatos pénzhiány az első helyen említendő, nincs rendszeres támogatásunk, hivatalosan csak az adó 1%-ot kapjuk, de mint tudjuk ez soha nem fix összeg. A jelen helyzetben, mikor sokan állásukat vesztették, nem is tudjuk felmérni, hogyan hat ez az idei felajánlásokra. Kormányzati szinten SEMMILYEN támogatást nem kapunk! Évente egyszer a Székesfehérvári polgármester adományoz részünkre egy jelentősebb összeget, melynek nagysága nem éri el a havi alapvető működési költségünket!

Pályázatokra szoktatok jelentkezni?

-Néha 1-1 pályázat elérhető nonprofit szervezetként is. Mivel alapvetően ketten vagyunk a FEMA bázisa, néhány önkéntessel kiegészülve, ezek figyelésére, és szakszerű pályázatírásra nem marad sem időnk, sem energiánk! Ezen kívül folyamatos kéregetés zajlik a civil támogatóink irányába! Nekik köszönhetjük, hogy működtetni tudjuk hónapról hónapra a FEMÁT, nélkülük nem menne!

Mit gondoltok, a ti munkátokat megkönnyítené, illetve a megyei állatvédelmi helyzetet javítaná, ha az állatrendőrség felállításra kerülne?

-Mindenképpen szükséges lenne az állatrendőrség, és mindenképpen szoros együttműködésben az (civil) állatvédő szervezetekkel! Sőt, továbbmegyek, ezzel a jogkörrel fel lehetne hatalmazni az állatvédő szervezeteket, hiszen ők/mi napi szinten és belülről látjuk az állatvédelem hiányosságait!

magyarallatvedelem.hu