Image default

Fényvisszaverő festékkel fújják le a finnek a rénszarvasok agancsát, hogy elkerüljék a közúti baleseteket

Fényvisszaverő festékkel fújják le a finnek a rénszarvasok agancsát, hogy elkerüljék a közúti baleseteket. Az előre kicsit bizarr ötlet alapján az állatok így éjszaka is láthatók lennének, amikor rájuk vetül a fény az autó fényszórója által.

Az éjszakai autózás egyik veszélye, hogy vadak bukkannak fel a semmiből, főként akkor, ha erdő-mezős területen haladunk. Ezeket az állatokat nagyon nehéz a sötétben időben észlelni, elütésük pedig drága mulatság, ráadásul nem csak szegény pára, de a mi életünket is veszélyezteti.

 Finnországban évente kb. 4000 rénszarvas válik a járművek áldozatává.

De nemcsak az állománybeli kár, hanem az anyagi veszteség is jelentős – írja a termeszeti.hu.

A Finn Rénszarvastenyésztők Szövetsége próbál megoldást találni, hogy hogyan lehetne elkerülni ezeket a baleseteket, és az egyik ötletük az, hogy fényvisszaverő festékkel kellene befújni az állatok agancsát, hogy azok éjszaka is láthatók legyenek, amikor rájuk vetül a fény az autó fényszórója által. Így az autós időben észrevehetné az állatokat, és elég ideje lenne arra, hogy fékezzen.

A festéksprayt a bundán is tesztelték, de sokkal hatékonyabb, ha az agancsra kerül. Olyan ez, mintha kerékpáros mellény lenne az állaton: a vezetőnek is van ideje lassítani és az állatnak is elmenekülni – írták.

Sajnos a festék egyelőre még a gyakorlatban nem annyira tartós és könnyen használható, mint az elvárható lenne. A szervezet azonban nem adja fel, dolgozik a megoldásokon. A finnek számára rendkívül fontos, hogy a rénszarvasokat is a lehető legnagyobb biztonságban tudják.

Norvégia “rénszarvasgátat épít”

A számi rénszarvas csordák így nem tudnak illegálisan átlépni majd az orosz határon, ezzel pedig Norvégia nem kevesebb, mint ötszázezer eurót takaríthat meg.

Norvégia újjáépít egy romos rénszarvaskerítést az oroszországi határa mentén az Északi-sarkvidéken, hogy megakadályozza az állatok bevándorlását a szomszédos országba. A rénszarvasok határátlépése ugyanis rendkívül költséges Oslo számára, hiszen az az oroszok számára a gyepterületek elvesztésével jár.

AZ EURONEWS INFORMÁCIÓI SZERINT EBBEN AZ ÉVBEN NEGYVENKÉT RÉNSZARVAS LÉPETT ÁT OROSZORSZÁGBA A JOBB LEGELŐK REMÉNYÉBEN.

Közel hetven éve áll a rénszarvas-gát

A norvég-orosz határ mentén húzódó rénszarvasgát 150 kilométer hosszú, és gyökerei 1954-ig nyúlnak vissza. Most a Hamborgvatnet és Storskog városok közötti körülbelül 7 kilométeres szakaszt cserélik ki. A beruházás nagyjából 320 ezer euróba kerül majd és várhatóan október elsején fejeződik be.

A munka azonban hatalmas kihívást jelent a norvég munkásoknak, hiszen egyetlen másodpercre sem léphetnek át a határ túloldalára.

HA EZT MEGTESZIK, HATÁRSÉRTŐNEK BIZONYULNAK.

Oroszország korábban már két kártérítési követelést is küldött Norvégiának a rénszarvasok határátlépése miatt. Az egyik követelés közel 6.700 euróra vonatkozik minden olyan rénszarvasért, amely átkelt Oroszországba, hogy a murmanszki régióban található Pasvik Zapovednik természeti rezervátumban legeljen. A másik követelés összesen közel 6,3 millió euró átalányösszeget kér azért, mert a rénszarvasok a többnyire tavakból, folyókból, erdőkből és mocsarakból álló parkban legeltek.

A „határsértő” rénszarvas csordát leölték

Úgy tudni az idén Oroszországba érkezett negyvenkét állatból negyvenet már visszahoztak Norvégiába, a fennmaradó kettő pedig várhatóan hamarosan vissza fog tér. Ezzel azonban nem jártak jól, az állatokat ugyanis leölték attól tartva, hogy valamilyen fertőzést kaphattak.

A TETEMEKET BIZTONSÁGI OKOKBÓL FELTEHETŐEN MEG IS SEMMISÍTETTÉK.

rénszarvasokat az őslakos számi nép tereli Norvégia középső és sarkvidéki részén. A számikról azt tartják, hogy Közép-Ázsiából származnak, és mintegy kilencezer évvel ezelőtt telepedtek le rénszarvascsordáikkal a sarkvidéki Európában. Hagyományosan a Lappföldön élnek, amely Norvégia északi részeitől Svédországon és Finnországon át Oroszországig húzódik. Az Északi-sarkvidéken a többségük a határ norvég oldalán lakik.

(Forrás: termeszeti.hu, Fotó: Reindeer Herder’s Association)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kamionnal üldözte a rénszarvasokat – állatkínzásért el is elítélték – videóval

magyarallatvedo

Több tízezer rénszarvas pusztul el közúti balesetben

Eszti_mav

Vettél rénszarvast karácsonyra?

magyarallatvedo