Image default

Utoljára láthatod a fővárosi állatkert jegesmedvéjét, kiderült, miért kell mennie

Kedden délelőtt tartották a Fővárosi Állat- és Növénykert szezonnyitó sajtóeseményét, amelyen az intézmény vezetője, dr. Sós Endre főállatorvos, természetvédelmi és állategészségügyi igazgató mutatta be, mi mindennel várja a nagyközönséget az Állatkert az idei szezonban. Itt derült ki, több közönségkedvenc állattól is búcsút kell vennünk.

Az intézményvezető tájékoztatása szerint a tavaszi időszakban több fontos állatszállításra is sor került, illetve az elkövetkező hetekben továbbiak is várhatók. Ezek részben állatok elutazásával, részben új állategyedek érkezésével járnak, és részei az állatkertek közötti szoros nemzetközi szakmai együttműködésnek.

Isten veled, Llyod!

Az egyik legjelentősebb változás Lloyd, a jegesmedve elutazása, amelyre április végén kerül majd sor. Helyére a közeljövőben barnamedvék érkeznek, amely faj az elmúlt években hiányzott az Állatkertből. Barnamedve tehát ismét lesz, ám a jegesmedve tartását szüneteltetni fogja az Állatkert. Ennek oka, hogy

a jelenlegi kifutó már nem felel meg mindenben az elvárásoknak,

azonban barnamedvék gond nélkül tarthatók benne.

A közelmúltban elutazott állatok között van Igor, a hím rozsomák, aki helyett egy másik hímet várnak a nőstény állat, Tuija mellé. A zsiráfoknál Sauda, a Budapesten született fiatal állat ért el abba a korba, hogy

ideje volt elhagynia a „szülői házat”.

Múlt hét óta már a lengyelországi Gdańsk állatkertjének lakója. A tervek szerint a közeljövőben egy új zsiráfbika érkezik majd a meglévő nőstények mellé. Ezekre az állatszállításokra természetesen a szóban forgó fajok további szaporítása érdekében, az európai állatkerti tenyészprogram keretében kerül sor.

Nagy a mozgás az állatkertben

Még a tél folyamán hat tarvarjú is elutazott az Állatkertből. Persze ezt a veszélyeztetett madárfajt így sem kell nélkülöznie a közönségnek. A városligeti intézményben egy rendszeresen szaporodó, jelenleg is harminckét madárból álló tarvarjú kolónia él. Viszont a hat egyed közül három nem egyszerűen egy másik állatkertbe került, hanem Andalúziába, Dél-Spanyolországba, ahol egy tarvarjú visszatelepítés részesei lettek.

A már megérkezett új állatok közül alighanem a nőstény szibériai tigris örvend a legnagyobb népszerűségnek. Az Állatkert most arra készül, hogy Agnes mellé az elkövetkező hetekben egy hím állatot is beszerez. A cél természetesen az, hogy az új tenyészpárnak idővel utódai is születhessenek.

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Kiderült, melyik magyar intézmény gondoskodik a legtöbb mentett állatról

Eszti_mav

Természetfotósnak pózolt a jegesmaci + FOTÓK

magyarallatvedo

Eltűnnek a fókák, a jegesmedvék kénytelenek rénszarvasra vadászni – VIDEÓ

Marci