Image default

Franciaország is betiltja a vadállatok cirkuszi szerepeltetését

Barbara Pompili, Franciaország környezetügyi minisztere jelentette be, hogy betlitják a vadállatok cirkuszi szerepeltetését. Szerinte az embereknek mára „megváltozott a hozzáállása a vadállatokhoz”.

“Itt az ideje, hogy a vadon élő teremtmények iránti ősi vonzalmunk többé ne azt jelentse, hogy ezek az állatok fogságba kerülnek.” – mondta a miniszter, aki ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy a tervezett korlátozások mikortól lépnek életbe, csupán annyit mondott, hogy a következő években. A vadállatok utazó cirkuszokban való szerepeltetésének betiltása mellett az intézkedések között szerepel, hogy az ország három delfináriuma többé nem tenyészthet vagy szerezhet be újabb delfineket és gyilkos bálnákat – írja az MTI.

Pompili szerint a kormány 8 millió eurós segélycsomagot fog biztosítani a cirkuszok és delfináriumok számára, hogy segítse a korlátozásokhoz való alkalmazkodásukat.

“Arra kérjük a cirkuszokat, hogy újítsák meg magukat” – tette hozzá Pompili.

A nyérctenyésztés betiltása biztosan heves ellenállást fog kiváltani a francia szőrmeipar részéről, amelynek az utóbbi években szembe kellett néznie a luxusdivatházak egy részének szőrmementessé válásával. Franciaországban csaknem 400 helyi önkormányzat rendelt már el ilyen korlátozásokat. Országos szintű tiltás hiányában azonban még most is több tucatnyi cirkuszban tartanak fogságban állatokat, amelyek számát 500 és 1000 közé becsülik a különböző szervezetek.

A francia jogszabály nem egyedi, sőt, mostanra már több mint 20 európai ország döntött az állatok szórakoztatóiparban való használatának teljes betiltásáról vagy szigorú korlátozásáról.  Legutóbb Lengyelország hozott hasonló intézkedéseket az állatok kizsákmányolásának visszaszorítása érdekében.

MTI nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Állati jó művészeti kiállítás nyílt arról, milyen a vadvilág női szemmel

Eszti_mav

Gyertyagyújtással emlékeztek a Szurkolók az elpusztult elefántokra

magyarallatvedo

Állatkínzásért Görögországban már akár 10 év börtön is kiszabható

magyarallatvedo