Image default

Franciaországban elkezdték a kacsák oltását madárinfluenza ellen

Franciaországban elkezdték a kacsák oltását madárinfluenza ellen – közölte a Magyar Mezőgazdaság

Mint írják, a védőoltás kötelező minden olyan 250 vagy annál több egyedet számláló pézsma, pekingi vagy mule típusú hibridkacsa-telepen, amelyek húsát vagy libamájtermékeit kereskedelmi forgalomban értékesítik.

Az első adagokat a tenyésztett kacsáknak október elején adták be, Franciaország lett az első olyan ország az Európai Unióban, amely védőoltást alkalmaz a baromfi magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) elleni védelmére.

A mezőgazdasági minisztérium tájékoztatására hivatkozva azt írja a wattagnet.com, hogy Franciaország a világon az első ország ahol megkezdődött a tenyésztett kacsák HPAI elleni oltási programja.

A magas patogenitású madárinfluenza-válság három egymást követő évét követően a francia mezőgazdasági minisztérium tavaly év végén elkötelezte magát amellett, hogy vakcinázási programot hoz létre e leginkább veszélyeztetett baromficsoport számára.

A 2023–2024-es kampányidőszakban országszerte (Korzika kivételével) 2700 farmon akár 64 millió kacsát is beoltanak.

A védőoltás kötelező minden olyan 250 vagy annál több egyedet számláló pézsma, pekingi vagy mule típusú (pézsmakacsa gácsér x házikacsa tojó) hibridkacsa-telepen, amelyek húsát vagy libamájtermékeit kereskedelmi forgalomban értékesítik.

A vakcinázási program célja, hogy jobb védelmet nyújtson mind az állatoknak, mind az embereknek a magas patogenitású madárinfluenza-járvány ismétlődő fenyegetéseivel szemben.

Az első oltásokat Landes és Gers délnyugati megyéiben hajtották végre. Ezeken Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter is részt vett rajta.

A miniszter korábban bejelentette, hogy a 100 millió euróra (105 millió USD) becsült kampány teljes költségének 85%-át az állam fedezi.

A kacsák jelenlegi vakcinázási programja ellenére a miniszter megismételte minden baromfitulajdonoshoz intézett felhívását. Jelezte, hogy tartsák be a biológiai biztonsági intézkedéseket, hogy megvédjék madaraikat az esetleges fertőzésektől. Továbbá folytatódnak az országos felügyeleti programok.

Tavaly 10 millió baromfit kellett leölni a járvány miatt

A minisztérium adatai szerint a legutóbbi járványhullámban (2022-2023) 402 járványkitörést erősítettek meg francia baromfiban. Ez 10 millió madár leölését eredményezte. Az előző szezonban (2021–2022) 22 millió baromfit selejteztek le 1378 járványkitörés következtében.

A program sikeres indulását üdvözölve Fesneau miniszter azt mondta:

„Az óriási kollektív mozgósításnak köszönhetően Franciaország lesz az első ország az Európai Unióban, amely vakcinázni fog a madárinfluenza ellen. És az első olyan ország a világon, amely a beoltott állatok szigorú nyomon követhetőségét és szoros megfigyelését garantáló protokoll szerint vakcinázott.”
A francia vakcinázási program azonban hatással volt az európai baromfikereskedelemre.

Még azelőtt, hogy egyetlen francia kacsának beadták volna az első adagot, az Egyesült Államok kereskedelmi korlátozásokat jelentett be néhány európai baromfi esetében.

Információik szerint a korlátozást azóta már kiterjesztették az összes baromfitermékre és élő állatra is. Emellett már Japán is korlátozásokat léptetett életbe az európai baromfitermékekre. A Baromfi Termék Tanács nyár óta előzetes vizsgálatot folytat a vakcinázás hazai bevezetésével kapcsolatosan. Várhatóan az eredmények kiértékelése október végére készül el.

(Forrás: Magyar Mezőgazdaság)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Betiltják a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban Franciaországban

magyarallatvedo

Szélsőliberális szektások gyilkoltak meg hét vadászkutyát

magyarallatvedo

Továbbra is pusztít a madárinfluenza: most egy jászsági fácántelepet támadott meg!

Erik