Image default

Nagy a baj Gemencen, kiderült, veszélyben vannak-e az állatok az áradó Dunától

A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok feltöltését takarmánnyal – jelentette be a Gemenc Zrt.

A várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt víz alá kerül a gemenci erdő jelentős része. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján az erdő egész területén megtiltották a csoportos és egyéni vízitúrákat – tették hozzá.

Tájékoztatásuk szerint elmarad a szombatra az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra, az ár elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó-kölcsönzést is. A tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és

a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen tartózkodókat, valamint a menekülő vadállományt.

Közölték azt is, hogy az erdőgazdaság a kirándulók és az infrastruktúra védelmében péntektől szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton.

A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok feltöltését takarmánnyal.

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a “pörbölyi titán”, Magyarország legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája. Nem lehet használni az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakaszát sem.

Magyar Állatvédelem, MTI, a képek csak illusztrációk

KAPCSOLÓDÓ

A nap képe: helikopterrel mentették ki a kiskutyát

magyarallatvedo

Túlélte: 80 kilométerre sodort egy bikát az áradás

magyarallatvedo

Az áradás miatt már az állatokat kell menteni Vas vármegyében

magyarallatvedo