Image default

Két tucat gólyafészket készítettek a hazatérő gólyáknak a nemzeti parkunk munkatársai

Két tucat gólyafészket készítettek a hazatérő gólyáknak a nemzeti parkunk munkatársai. Na, nem azért, mintha nem tudnának a gólyák fészket építeni, hanem azért mert gyakran megsérülnek az eredeti fészkek a viharkárokban. 

Munkatársaink (Természetmegőrzési Osztály és tájegységi kollégák) nagy sikerű gólyafészekalap-kötő közös munkát végeztek a Kornyi-tó melletti telephelyen – osztotta meg örömmel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

Mint írták, a fokozottan védett fehér gólya (Ciconia ciconia) védelme érdekében 25 db fészekalap készült szőlővenyigéből.  Fonott alapok készítésére fehér gólyák számára nem azért van szükség, mert ez a faj nem tudna magának fészket építeni. Hanem azért, hogy az eredeti fészkek sérülése esetén segítsék a fajt. Az eredeti fészkek általában viharokban, fészkek kikönnyítési munkái során, vagy a közvetlen vezetékekre épült fészek tartóra-helyezésekor sérülnek meg jellemzően.

“Ez utóbbi két esetben törekedünk (az áramszolgáltatókkal együttműködve) az eredeti fészkek (legalább egy részének) megőrzésére, de ez nem minden esetben lehetséges, és ezen estekben alkalmazzuk a fonott alapokat.  Néhány hete Csöglén a régi (kis) iskola kéményén végeztek az Igazgatóság munkatársai fészek-kikönnyítési munkálatokat, és ez esetben is fonott alapot alkalmaztak a fészek helyreállításához. ” – írták.

A Bükkben is nagy sikere volt a gólyafészek-készítő akciónak!

Híroldalunk is örömmel számolt be róla, hogy gyerekek készítettek fészkeket a hazatérő gólyáinknak a Bükkben! Mint megírtuk, sikeresen zárult a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban meghirdetett gólyafészek-alap készítés – tette közzé Facebook oldalán a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Bejegyzésükben megemlítik, hogy a fészek készítésen 32 önkéntes vett részt. Emellett a Magyar Madártani Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjának tagjai és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái koordinálták a munkát, hogy a legtökéletesebb alapok készüljenek el.

Mint írják, szerencsére a többnapos esőzést egy tavaszias nap váltotta fel, ami nagyban segítette a munkát. Nagyon ügyes, gyorsan barátkozó és roppant lelkes csapat jött össze. A résztvevők között voltak visszatérő segítők, de megjelentek újonnan érkező gólyabarátok. Valamint véletlenül betérő látogatók is beálltak a különböző munkafolyamatokra. A korosztályt tekintve is több generációt elért a felhívás, ami még színesebbé tette a napot.

Az előre összegyűjtött iszalag, fűzfavessző és vadszőlő hajtásokat összeállították, majd feltekerték, így végül 25 fészekalap készült el délutánra.

(Forrás: BFNPI, Szinai Péter Fotók: Kaszián Ágota és Szinai Péter)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Újabb, hatalmas lépést tettek a hazai ragadozómadarak védelmében

Eszti_mav

Egerbe is megérkezett a felnémeti gólya, és megpihent a katolikus templom tetején

Erik

Szárnytörött gólyafiókák életét mentette meg most a csodálatos Madárdoki!

Erik