Image default

Gyönyörű látvány: már a Fertő-tónál járnak vonuló darvaink

https://magyarallatvedelem.hu/wp-content/uploads/2023/12/fradi44.webp

Gyönyörű látvány: már a Fertő-tónál járnak vonuló darvaink. A Hortobágyról útra kelve a Fertő-tónál tartanak kis pihenőt ezek a látványos, nagy testű madarak, mielőtt továbbindulnak telelőhelyükre.

Különleges élményben lehet része annak, aki ezekben a napokban, főként alkonyat táján jár a Fertő–Hanság Nemzeti Parkban, mert megkezdték vonulásukat a darvak. A Hortobágyról útra kelve a Fertő-tónál tartanak kis pihenőt ezek a látványos, nagy testű madarak, mielőtt továbbindulnak telelőhelyükreírja a Kisalföld.

Most mintegy hétszázra becsüljük a Fertőnél pihenő daruállomány létszámát. Gyűrűzési adatokból tudjuk, hogy a Baltikum és Finnország felől érkeznek a Hortobágyra, ahol megpihennek és kicsit felhíznak. A Kárpát-medencében ilyentájt takarítják be a kukoricát, abból szemezgetnek a ludakhoz hasonlóan.” – tudta meg a portál Pellinger Attilától, a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusától.

A darvakra a hurokvonulás jellemző. Ez azt jelenti, hogy nem ugyanazon az útvonalon vonulnak ősszel, mint amin tavasszal visszatérnek, hanem egy nagy „kört” írnak le. Harminc-ötven évvel ezelőtt még a Boszporuszon át repültek Afrikába, majd a Földközi-tenger mentén haladva, Gibraltárnál tértek vissza Európába. – folytatta a szakember.

Szintén a gyűrűzésekből tudjuk, hogy a klímaváltozás miatt mostanában csak egy kisebb részük jut el Afrikába. Ennek köszönhető, hogy a Fertőt is érinti a vonulási útvonaluk.

A Hortobágyról erre veszik az irányt, kicsit időznek, majd indulnak tovább nyugatra. Nyugat-Magyarországon kettéválik az útvonaluk. Egyik részük délről, a másik északról kerüli meg az Alpokat és mennek tovább Spanyolországba, főként ott telelnek. Itt, a Fertőn október második felétől november első hetéig láthatók. Elsősorban alkonyattájt érdemes figyelni őket Sarród és Pomogy környékén a nemzeti park magasleseiről, mert olyankor húznak be a tóra aludni – tanácsolta a zoológus. – A darvak látványos, nagy testű madarak. Rikoltozó, kurrogó hangot adnak ki, amit sokszor a városokban is lehet hallani – tette hozzá.

A Hortobágyon százezrével pihennek

Korábban mi is beszámoltunk róla, amikor elkezdődött a darvak vonulása, és ezrével érkeztek a Hortobágyra! A terület pusztái, halastavai és egyéb vizes élőhelyei a darvak európai vonulásának legnépesebb szárazföldi pihenőhelyeként ismertek. A Magyarországon átvonuló darvak 95%-a a Hortobágyon vonul át és hónapokat töltenek el itt. A teljes cikkünket ide kattintva olvashatja el.

(Forrás: Kisalföld, Fotó: Szilágyi Attila)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Szép számmal érkeznek a darvak a Dél-Alföldre

Erik

Csodálatos látvány: idén is találkozhatunk áttelelő darvakkal

Marci

Szép számmal tanyáznak a darvak a Körösöknél

Erik