Image default

Gyönyörű papagáj gyógyulgat a Sukorói Vadmadárkórházban

Gyönyörű papagáj gyógyulgat a Sukorói Vadmadárkórházban. William a szépséges ara szemmel láthatóan jól érzi magát. 

Korábban számtalanszor beszámoltunk róla, hogy évek óta hatalmas és fáradhatatlan munkával madarak tucatjait menti meg a Sukorói Vadmadárkórház lelkes csapata Dr. Berkényi Tamás vezetésével. Sérült, beteg szárnyasok százai épültek fel a gondos orvosi kezek között és nyerték vissza szabadságukat.

Sokszor különleges állatok életét menti meg Berkényi doki. Most éppen egy gyönyörű ara papagájt gyógyított meg, Alíz önkéntesük segítségével.

Hálás köszönetünk, ismét!

Tavaly szenzációs orvosi bravurral műtött Berkényi doki!

Fantasztikus orvosi bravúr: egy 74 grammos papagáj combcsontját operálták meg a Vadmadárkórházban! A madár sérült 3 miliméteres csontüregbében a törést orvosi fémmel rögzítette Dr. Berkényi Tamás állatorvos – számoltunk be a hírről büszkén!

Volt már, hogy egy apró sün leszakadt lábát mentette meg Berkényi doki, tavaly pedig ismét hatalmas orvosi csodát kellett tennie. Egy zöldarcú-vörös farkú papagáj, combcsontját operálta meg, ami óriási szakmai kihívás volt, hiszen az apró papagáj mindössze 74 gramm-ot nyomott!

“A MŰTÉT IZGALMA ABBAN REJLETT, HOGY EGÉSZEN BE KELLETT HATOLNI A COMBIZMOK KÖZÉ ANÉLKÜL, HOGY BÁRMELYIK ERET IS MEGSÉRTSÜNK. A COMBCSONT MÉLYEN, AZ IZMOK KÖZÖTT TALÁLHATÓ, A MADÁR ESETÉBEN EZ 2 CENTIMÉTER HOSSZÚ ÉS 3 MILLIMÉTER VASTAG. EZT KELLETT EGY ÚGYNEVEZETT VELŐŰRSZEGGEL ÖSSZEFOGATNI. PICI TÚLZÁSSAL, DE EZT A BEAVATKOZÁST LEGINKÁBB AZ EMBERI CSÍPŐÍZÜLETI MŰTÉTEKHEZ LEHET HASONLÍTANI”

– mesélte a Blikknek Berkényi.

A kistestű madaraknál a műtét sikerességét nagyban befolyásolja annak időtartama. Minél kisebb egy állat, annál rövid ideig tudják úgy altatni, hogy egészségesen ébredjen – írták.

“A KÖRÜLMÉNYEKET TOVÁBB NEHEZÍTETTE, HOGY EGY HÉT TELT EL A TÖRÉS ÉS A MŰTÉT KÖZÖTT. EMIATT A KÉT TÖRÖTT CSONTVÉG BECSÚSZOTT EGYMÁS MELLÉ, EZZEL RÖVIDÜLT IS A CSONT HOSSZA, MAJDNEM A FELÉRE CSÖKKENT. HOGY ÖSSZE TUDJUK ILLESZTENI A CSONTOKAT, AZ IZMOKAT IS NYÚJTANI KELLETT. A MADARAKNAK A REPÜLÉSHEZ KÖNNYŰ CSONTOZATRA VAN SZÜKSÉGE, ÍGY VÉKONY DRÓTOKKAL, BELÜLRŐL RÖGZÍTETTÜK A TÖRÖTT RÉSZEKET”

– magyarázta a doktor.

Azt, hogy valójában mi okozta a törést, azt a madár tulajdonosa sem tudta megmondani. Reggel elment otthonról, és mire hazaért, a papagáj már sántított. Mint közölték, szerencsére az összeillesztés tökéletesen sikerült, rendben van a madár keringése is, a lába meleg, sőt már támaszkodik is rá.

Gratulálunk Dr. Berkényi Tamásnak, ez igazán remek munka volt!

(Forrás: Sukorói Vadmadárkórház, Blikk; Fotó: Horváth Hella)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tűzoltós kalandba keveredett egy hullámos papagáj Pápán

Marci

Kell a karácsonyi csoda: meglőtt macskabagoly életéért küzd a Vadmadárkórházban a Madárdoki!

Erik

Egy csodaszép papagájt mentettek az Érdi Civil Állatmentők!

Erik