Image default

Megfázhattak májusban, ezért van jóval kevesebb gólyafióka idén a Balaton-felvidéken

A sokéves átlaghoz képest idén kevesebb a gólyafióka a Balaton-felvidéki Nemzeti Park működési területén. A szakértők elsősorban a májusi időjárást okolják.

A májusi eső most nem ért aranyat

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai a szokásos gyűrűzés során több „meddő”, azaz gólyafióka nélküli fészket is regisztráltak – adta hírül a Zaol. A szakértők szerint ennek oka vélhetően a májusi időjárás lehetett. A sok csapadék miatt számos fióka pusztulhatott el.

A Zaol értesülései szerint az év kifejezetten jól indult, a szokásosnál valamivel hamarabb érkeztek meg a gólyák, és a fészekfoglalások is rendben zajlottak. Lelkes András természetvédelmi őr a lapnak úgy fogalmazott: több olyan lakott fészekről is van tudomásuk, ami korábban üres volt, vagy az idén építették őket a madarak a kihelyezett aljzatokra.

Megfázhattak a gólyafiókák

A nemzeti park szakértője szerint valószínűleg a költéssel sem lehetett baj.

A sok májusi eső azonban nem tett jót az állománynak.

A természetvédelmi őr szerint a sok csapadék miatt akár meg is fázhattak a fiókák. Az is előfordulhatott, hogy a szüleik annyira óvták őket a saját testükkel, hogy nem maradt idejük elegendő táplálék beszerzésére. Ezáltal pedig annyira legyengülhettek, hogy végül elpusztultak.

Ennek tudható be, hogy a madárgyűrűzés első napján 9 fészekben mindössze 13 fiókát találtak. Ez pedig sokkal kevesebb, mint volt a korábbi években.

Mindeközben több szárnytörött gólyafióka életét mentette meg a csodálatos Madárdoki! Vihar tépázta meg a gólyatesókat, de most már jól vannak. Az esetről bővebben ebben a cikkünkben lehet olvasni.

Magyar Állatvédelem, a fotók csak illusztrációk

KAPCSOLÓDÓ

Nincs megállás: sorra menti a bajba jutott kis gólyákat a Mályi Madármentő Állomás!

Erik

Szuper hír mára: kikelt az első gólyafióka Ostffyasszonyfán

Erik

Huszonegy éves lett a “szomszédban” élő legidősebb gyűrűs gólya!

Erik