Image default

Hőhullám, jégeső, tomboló vihar, tornádó? Így óvd a háziállatodat szélsőséges időjárás esetén

Ahogy a hőhullámok és heves viharok egyre gyakrabban sújtják Magyarországot, fontos, hogy ne csak saját magunkra, hanem az állatokra is odafigyeljünk. Íme néhány hasznos tipp a háziállatok és a vadon élő állatok védelmére szélsőséges időjárási események idején.

Veszélyben az állatok a szélsőséges időjárás miatt

A szélsőséges hőség és erős viharok komoly veszélyt jelentenek az állatokra. Sok faj különösen érzékeny a hirtelen hőmérsékletváltozásokra és a szélsőséges időjárási eseményekre.

A túlzott hőség például dehidratációhoz, hőstresszhez és akár halálhoz is vezethet, különösen azoknál az állatoknál, amelyek nem találnak megfelelő menedéket vagy vízforrást. Az erős viharok, például jégesők, kisebb tornádók szintén hatalmas stresszt válthatnak ki az állatokban.

Hasznos intézkedések az állatok védelme érdekében

 1. Ne hagyjunk háziállatokat parkoló autóban vagy kint a hőségben

A kutyák, macskák és más állatok gyorsan és tragikus módon meghalhatnak, ha forró autóban vagy szélsőséges hőségben hagyják őket. Még akkor is, ha az autó ablakai kissé nyitva vannak vagy árnyékban parkol, a hőmérséklet gyorsan veszélyes szintre emelkedhet. Ha egy állatot látunk egy forró autóban, jegyezzük fel az autó színét, modelljét, rendszámát, és értesítsük a rendőrséget.

2. Figyeljük háziállataink hőmérsékletét

Biztosítsuk, hogy háziállatainknak mindig legyen elegendő víz és árnyék a nagyon forró napokon. Hűtsük le őket egy hideg vízbe mártott törölközővel. Ha a hőguta jeleit észleljük, mint például túlzott lihegés vagy gyengeség, azonnal vigyük őket állatorvoshoz. Amíg odaérünk, hűtsük őket jégcsomagokkal és vízzel.
Készüljünk fel katasztrófákra:

3. Tegyünk meg minden óvintézkedést a vihar előtt

Az egyik legjobb módja annak, hogy biztosítsuk háziállataink biztonságát, ha előre felkészülünk a bajra. Ennek központi eleme az, hogy gondoskodunk arról, hogy háziállataink be legyenek chippelve, és nyakörvükön aktuális elérhetőségeink szerepeljenek.

Emellett már a vihar kezdetén fontos, hogy biztonságos, jól zárható helyre tereljük állatunkat, lehetőség szerint a vihar elmúltáig tartsuk közelünkben, hogy csökkentsük stressz-szintjét és megelőzzük a szükését. Ha tudjuk, hogy kedvencünk extrém rettegő, az állatorvostól kérjünk nyugtatót, amit a vihar kezdetén beadhatunk számára.

Ezekkel az elővigyázatossági intézkedésekkel sokat tehetünk azért, hogy állataink biztonságban legyenek a szélsőséges időjárási események idején is.

Magyar Állatvédelem, fotók: Pexels

KAPCSOLÓDÓ

Mancsot rázott megmentőjével a hat hónapos kölyökkutya – VIDEÓ

Marci

Vádemelés: akár el is pusztulhatott volna a 7 kutya, ha nem jön időben segítség

Marci

Véletlenül feladta postán a macskáját egy amerikai család!

Erik