Image default

Hányan kerültek börtönbe Magyarországon állatkínzás miatt?

Lefejezték Rozit, a kecskét, kegyetlenül megkínoztak egy ebet Hartán. Ezek elkövetői a rácsok mögé kerülhetnek, ám az állatkínzók jellemzően enyhébb büntetéssel megússzák – írja a blikk.hu.

Három, ez azoknak a személyeknek a száma, akik idén szeptember 30-áig ítéltek el jogerősen letöltendő szabadságvesztésre állatkínzásért – derült ki az Országos Bírósági Hivataltól a Blikk.hu által kikért adatokból. Szintén három ember kapott ilyen büntetést tavaly állatok kegyetlen bántalmazásáért.

Emellett idén még 7, tavaly pedig további 9 ember került a rács mögé azért, mert az állatkínzás mellett más bűncselekményt is elkövetett. Vagyis nagyjából két év alatt összesen 22 embernek kellett komolyabban megbűnhődnie azért, mert megkínzott egy állatot.

Emlékezetes Rozinak, a kecskének a története, akit Kaposváron lefejeztek. Mint megírtuk, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület menhelyének lakóját másfél héttel ezelőtt kivégezték és levágták a fejét, amit aztán elvittek.

https://www.facebook.com/kutyatar/posts/3339147629545016

Hamarosan kiderült, hogy a tettes a remeteként élő Ny. Ádám volt, akit egy hónapja a barátnője sanyargatásáért ítéltek el – még nem jogerősen –, illetve, aki két éve a saját kutyáját is kivégezte. Az ügyészség kezdeményezte a férfi letartóztatását többek között azért, mert „a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményeket követne el.”

Egy másik esetben a Kalocsai Járási Ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés, valamint közügyektől eltiltás kiszabását kérte azzal a férfival szemben, aki ellen brutális állatkínzás miatt emeltek vádat a napokban. A vádhatóság közleménye szerint a férfi idén április végén a szomszédja tyúkjait megfojtó kutyáját egy baltával többször fejbe ütötte, majd az állatot egy lánccal a motorkerékpárja után kötötte és kihúzta a közelben lévő tóhoz.

Az eb a kínzás ellenére életben maradt, állatkórházban meggyógyították, majd örökbe fogadták. Az ügyészség szerint az embertelen módon végrehajtott állatkínzás a kutyának különös szenvedést okozott, ezért tettek javaslatot a börtönbüntetés kiszabására. Ami egyébként nem jellemző hazánkban.

Az Országos Bírósági Hivatal adatai alapján ugyanis csak állatkínzásért 2018-ban 5, 2017-ben 7, 2016-ban pedig 4 emberre szabtak ki jogerősen letöltendő szabadságvesztést.

Azok száma pedig, akik állatok megkínzása mellett más bűncselekményekért – halmazati büntetésként – kerültek börtönbe 2018-ban 7, 2017-ben 23, illetve 2016-ban 21 volt.

Tehát évente egy-két tucat embernek kell súlyos büntetéssel számolni amiatt, hogy különös szenvedést okoz egy állatnak.

Blikk.hu nyomán magyarallatvedelem.hu

KAPCSOLÓDÓ

Rákosmente sem kér Dollyból! – Le is mondták a fellépését

magyarallatvedo

Tűvel, horoggal széttűzdelt szalonnakockákat szórtak szét a XX. kerületben

Marci

Dolly: „Nem vagyok semmiért hibás”

magyarallatvedo