Image default

Hatalmasat nőtt Zamzam, a budapesti mhorr gazella

Hatalmasat nőtt Zamzam, a budapesti mhorr gazella. A mhorr gazella eredetileg Északnyugat-Afrikában őshonos, ám természetes élőhelyéről már az 1970-es évekre eltűnt. De a mhorr gazellák természetvédelmi célú tenyészprogramjában az állatkert  már 2007 óta vesz részt.

Zamzam, a májusban született mhorr gazella kislány sokat nőtt az elmúlt hónapokban, és mostanra már kis szarvacskát is növesztett. Ez a kecses patás a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik legritkább lakója: természetes élőhelyéről már évtizedekkel ezelőtt eltűnt – írja az intézmény.

A mhorr gazella eredetileg Északnyugat-Afrikában őshonos, ám természetes élaőhelyéről már az 1970-es évekre eltűnt. Így már csak az állatkerti állományok összehangolt szaporításával lehet megmenteni a kipusztulástól. Szerencsére az állatkerti tenyészprogramok elég sikeresek, sőt, az elmúlt években egy visszatelepítési program is elkezdődhetett, amelynek keretében állatkerti születésű egyedeket juttatnak vissza természetes élőhelyükre, egészen pontosan Marokkó déli részén.

Fontos a tenyészprogramban való részvétel

A mhorr gazellák természetvédelmi célú tenyészprogramjában az állatkert 2007 óta vesz részt, s azóta számos gida született és cseperedett fel sikeresen. Sőt, a világ leghosszabb ideig élt mhorr gazellája, Evita is az állatkert lakója volt. Az elmúlt években átmenetileg születelt az újabb mhorr gazellák világjövetele, elsősorban a megfelelő tenyészhím hiánya miatt. Ezt a gondot azonban a múlt évben sikerült orvosolniuk Taro, az új bak beszerzésével, aki láthatóan be is váltotta a hozzá fűzött reményeket. Hiszen idén május 10-én ismét mhorr gazella gida született Budapesten.

A jövevény érkezéséről akkor be is számoltak, habár azt még nem lehetett kétséget kizáróan megállapítani, hogy milyen nemű a kicsi.

“Azóta persze már rég tudjuk, hogy kislány, aki végül a Zamzam nevet kapta. Bár nincs még olyan kecses, ívelt szarva, mint a felnőtt állatoknak, két kis szarvacskával már most is büszkélkedhet. Mhorr gazelláinkat a Szavanna-komplexumban láthatjátok: szép időben a kifutóra is kiengedjük őket, de a belső férőhelyen, a fűtött istállóban is meg lehet lesni őket.” – írta az állatkert.

(Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert, Fotó: Bagosi Zoltán és Győrki Márk)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Tovább nőtt az Állatkert látogatottsága

magyarallatvedo

Nagyot nőttek a pusztai macskák az állatkertben

Erik

Tücsök, a víziló most ünnepli 49. születésnapját – VIDEÓVAL

magyarallatvedo