Image default

Havasi lilék népes csapata lepte el a Hortobágyot

A havasi lile a Hortobágy egyik karakter madárfaja – írja közösségi oldalán a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Borza Sándor, a természetvédelmi őrszolgálat tagja szerint a faj hazánkban nem fészkel, azonban az őszi vonulásuk során hónapokat töltenek el a Hortobágy szikes pusztáin.

“Tavasszal csak elvétve találkozhatunk ezzel a fajjal, és akkor is csak néhány egyedből álló csapat figyelhető meg általában” – hangsúlyozza.

A szakember felhívja a figyelmet arra, hogy 2024 tavaszán egy közel negyven példányos csapat tartózkodott a Kunmadarasi-puszta térségében több mint egy hétig, amire eddig még nem volt példa. Az öreg madarak már átvedlették nászruhájukat, melynek köszönhetően

impozáns látványt nyújtanak ebben az időszakban.

A havasi lile jellegzetességei

A Hortobágyi Nemzeti Park leírása szerint a havasi lile közepesen kistermetű, zömök madár. Hosszú fehér, vagy okkersárgás barna szemöldöksávja és egyszínű felsőszárnyán a keskeny, világos elülső szárnyél minden tollazatában jellemző. A tojók színesebbek, élénkebb színezetűek a hímeknél.

Étrendjüket főleg rovarok, pókok, férgek, puhatestűek alkotják, kis mértékben azonban növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak. Augusztus és szeptember környékén kezdik el vonulásukat. Általában kisebb, három-hat fős csapatokban vonulnak, de fontosabb gyülekezőhelyein a csapat létszáma akár a húsz-nyolcvan egyedszámot is elérheti. A havasi lile hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft.

Csodálatos megoldással segítik a védett madarak fészkelését a Tisza-tónál

Lelépő – Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Egészségesen világra jött a Mátai Ménes első kiscsikója

Marci

Újra Nyitott Istállók Hétvégéje lesz a Hortobágyon!

Erik

Megdöbbentő: ötszáz köbméter szemét halmozódott fel a Hortobágyon

magyarallatvedo