Image default

Apró sünik életéért szoríthatunk a Hortobágyi Madárkórházban

Apró sünik életéért szoríthatunk a Hortobágyi Madárkórházban! A kicsik még mindössze 21 grammosak, így hatalmas kihívást jelent a gondozásuk. 

Hortobágyon, Dr. Déri János állatorvos vezetésével a Madárkórház Alapítvány az országban egyedül álló kórházat működtet hosszú évek óta. Az intézmény az egész ország területéről beérkező, sérült, beteg, vadmadarak állatorvosi ellátását, kórházi ápolását és rehabilitációját végzi. Az évente beérkező 2500-3000 beteg közül 35-40 % visszakerül a természetbe.

De nem csak sérült szárnyasok gyógyítását végzi Déri doktor és csapata, hiszen igyekeznek minden bajba jutott, beteg állaton segíteni. Most éppen egy csapat aprócska süntit kellett megmenteniük!

Mint rövidke posztjukban megjegyzik:

“Vacsi, pisi, fekvés….Ilyen a 21 grammos sünbabák estéje nálunk… Ki hitte volna, akár csak az emberbabáknál…”

Nagyon szorítunk, erősödjetek meg sünik!

Szépen gyógyulgat Szú, a bozóttűzből kimentett süni is!

Nemrég számoltunk be róla, hogy tüskés barátunkat a dunaújvárosi tűzoltók mentették meg és most gondos kezek ápolgatják a Sóstó Vadvédelmi Központban.

Szú már egyre jobb formában van. Ez a kis süni élte túl a bozóttüzet a Dunaújváros Tűzoltóság segítségével.” – kezdte pár hete bejegyzését a Sóstó Vadvédelmi Központ. 


Mint hangsúlyozzák, az ő példája nagyon fontos üzenet a felelőtlen avarégető emberek számára. Az égetés hihetetlenül káros folyamat és nem csak az égéstermékek légkörbe jutása miatt. Rengeteg állat odaveszhet egy kisebb kertvégi kupac elégetésénél is, tehát a legfontosabb a körültekintés és az alapos átvizsgálás, ha tényleg elengedhetetlen ez a káros folyamat. Komposztáljunk és ahol lehet készítsünk inkább menedékeket ezeknek a hasznos állatoknak – hívták fel a figyelmet.

Így menekült meg Szú

“Azt nem tudjuk, a megégett tüskék hogyan regenerálódnak, de a fiúk megmentették a kis Szút!” – jelentette be büszkén közösségi oldalán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mi is beszámoltunk róla, hogy a tűzoltók ugyanis egy sünt mentettek nemrégiben egy nádastűzből.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint kigyulladt a nádas Perkátán. A közelben lakóknak a lángok terjedését sikerült megfékezniük, a még izzó, parázsló részeket pedig a dunaújvárosi hivatásos tűzoltók fojtották el.

Összegömbölyödött, megégett sünt találtak a tűzoltók

“Ekkor bukkantak rá egy összegömbölyödött sünre, akinek a tüskéi megégtek a tűzben” – írják. A riadt állatot magukhoz vették. A tűzoltólaktanyában Bogdán Péter tűzoltó őrmester a többiekkel együtt vízzel, élelemmel kínálta, ruhákból, falevélből kuckót készített neki.

ÍGY TÖLTÖTT EL EGY ÉJSZAKÁT A SÜN.

Másnap, a szolgálatváltást követően Bauer Ákos tűzoltó százados, szolgálatparancsnok a kisfiával a székesfehérvári Sóstó Vadvédelmi Központba vitte az állatot.

Meg fog gyógyulni a sün

A Sóstó Vadvédelmi Központ tájékoztatása meglátása szerint a nádastűzből kimentett sün vélhetően a szárazabb, zsombékos részben telelt. Az állatnak hatalmas szerencséje volt, ugyanis egy ilyen tűzben rengeteg élet veszik oda.

A vadvédelmi központ elmondása szerint a kis süni tüskéi alaposan megperzselődtek és deformálódtak, bőre azonban szerencsére nem károsodott.

ORRA AZONBAN KIFEJEZETTEN MEGPIRULT.

A megfelelő kezelések és többszöri kontroll után már evett és egy pihe-puha törölköző alatt pihenget” – tették hozzá közösségi oldalukon. Úgy tudni, miután teljesen felépül, a központ munkatársai visszaengedik a szabadba.

(Forrás: Hortobágyi Madárpark, Sóstó Vadvédelmi Központ)

Magyar Állatvédelem

KAPCSOLÓDÓ

Madármentés, beszélő holló, egy lábú gólya: iskolai előadás a Hortobágyi Madárparkról – VIDEÓVAL

magyarallatvedo

Rekordszámú, 2624 állatot mentettek meg tavaly a Fővárosi Állatkert munkatársai

Marci

Baglyokat mentettek, gyógyítottak, majd engedtek szabadon a Hortobágyi Madárpark hősei

Erik